Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Citronový cheesecake

Jídlo

  15:50
Moji novou americkou kamarádku jsem fakt nechápala – nejméně stokrát denně mi řekla, jak by si dala cheesecake a jak nemůže bez cheesecaku žít... Sýrový dort? divila jsem se se svojí mizernou angličtinou exchange studentky-začátečnice v Severní Karolíně.

Citronový cheesecake foto: Reprofoto

Jak někomu může chutnat něco sýrově sladkého? Pěkně jsem naletěla! Jednoho dne jsem totiž pochopila, že základem pro cheesecake je velmi jemný a strašně dobrý tvaroh, a bylo mi hned jasné, jak skvělý tvarohový koláč se z něho musí vyrobit. Od té doby si cheesecake
dávám všude, kde ho najdu, a naučila jsem se ho připravit i doma. Nejlepší surovinou je sýr

Philadelphia, ale ten nemají všude, takže ho nahrazuju tvarohovým sýrem žérvé nebo lučinou. A začátečníkům v angličtině hned říkám, že cheesecake je prostě tvarohový koláč. Úžasný!

DOBA PŘÍPRAVY:
30 - 35 minut + 25 - 30 minut
na pečení

POTŘEBUJETE:
150–250g sušenek
70–120g másla
600g plnotučného krémového sýra
250g moučkového cukru
1 a 1⁄2 lžičky vanilkové esence jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu
1 a 1⁄2 lžičky citronové šťávy
3 velká vejce a jeden žloutek
200 ml zakysané smetany a dalších 250 ml zakysané smetany, utřené s 1 lžící
moučkového cukru a se 2 lžičkami citronové šťávy na potření

1. SMÍCHEJTE SUŠENKY S MÁSLEM

Sušenky nasypte do mikrotenového sáčku, rozdrťte válečkem na nudle a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vezměte otevírací dortovou formu (24 cm) a opravdu
důkladně ji vymažte máslem. Ještě líp to jde, pokud dno vyložíte kruhem z pečicího papíru a ten ještě potřete máslem. Pak do formy přesuňte sušenkovou hmotu
a upěchujte ji skleničkou s rovným dnem. Pak dejte do lednice.

2. PŘIPRAVTE KRÉM

Smetanový sýr či jeho alternativu rozetřete dohladka nejlépe
v robotu za nejnižších otáček. Potom přidejte cukr a postup opakujte, abyste znovu získali hladký krém. Nakonec přidávejte jedno po druhém vejce a žloutek.
Čím jste blíž konci, tím méně mixujte. Hladkou a jemnou hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat.

3. PEČTE V TROUBĚ

Trouba by měla být dobře vyhřátá na 160 °C. Pečení končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto chvěje podobně jako želé. Dezert nechte ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky, aby teplo mohlo pomalu (zhruba 2 hodiny)
ven. Pak ho umístěte nejlépe do druhého dne do lednice. Podávejte potřené vychlazenou ochucenou zakysanou smetanou.

Jak si udělat cheesecake po česku

Nezbytnou součástí cheesecake je cream cheese, tedy krémový či smetanový sýr. Není to náš klasický „taveňák“, ale spíš tvarohovitý sýr, byť smetanově jemný. Zkuste tučný měkký tvaroh, balený raději v papírovém obalu než ve vaničce. Nebo zkuste lučinu, která svou pikantní chutí dodá krému šmrnc.

Apetit- nejnovější!

Další možností je smetanový sýr. Doporučujeme Fénix z Jaroměřické mlékárny, který se balením podobá malé lučině. A poslední variantou je neochucené pomazánkové
máslo, ricotta nebo mascarpone. Chcete-li však opravdu zůstat naprosto věrni americké receptuře, tradiční cream cheese Philadelphia, z něhož dělají cheesecake Američané, můžete koupit ve specializovaných prodejnách – 250 g za 129,50 Kč.

Dita Pecháčková, autorka je šéfredaktorkou časopisu Apetit.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!