Jak si tedy mohou zákazníci ověřit zemi původu potraviny? "Na obalu potraviny je uveden vždy výrobce nebo balírna, eventuálně přímý prodejce," odpověděla mluvčí. Původ je podle ní značen u hovězího masa, olivového oleje, vajec, medu, nicméně například u mléčných výrobků lze výrobce odvodit ze označení v oválu. "Teď CZ v případě českého výrobku," dodala.
Nastává problém, jestli informacím o původu výrobku lze věřit? "Etiketám se určitě věřit dá, kontroly probíhají ze strany dozorových orgánů probíhají průběžně a stále intenzivněji," vysvětlila mluvčí. Zároveň ale upozornila na často zažitý omyl: "Čárové kódy neznamenají zemi původu výrobku, jsou určeny výhradně pro obchodní styk," varuje.
PŘEČTĚTE SI CELÝ ON-LINE ROZHOVOR: |
Největší potíží, se kterou se tuzemští zákazníci často setkávají je, že výrobek bývá často vyrobený v Česku ze zahraničních surovin. A třeba i nese nálepku Klasa (národní značka kvality potravin - pozn. redakce). "Častým problém je, že v České republice není dostatek výrobního masa pro výrobu masných výrobků. Proto Potravinářskou komoru ČR má značku český výrobek - garantováno Potravinářskou komoru ČR, která převážně český původ zaručuje," tvrdí mluvčí.
Na každé potravině musí být také uvedeno, z čeho se skládá. Toto složení garantuje výrobce a pokud dozorové orgány najdou chybu, výrobce je sankcionován.
Nebalené pečivo a jídlo v restauracích
Horší situace je u nebalených potravin, tam důležité údaje často chybí. Zákazník tedy třeba nepozná, z jaké mouky je výrobek upečen: "Na pečivu musí být podle legislativy uveden pouze název, množství a datum spotřeby," řekla v on-line rozhovoru Večeřová. I to by se ale mělo změnit: "Podle nové legislativy budou navíc uvedeny alergeny."
Ani v restauracích často hosté nevědí, co mají na talíři. Také tady se blýská na lepší časy: "Označení alergenní složky se v českých restauracích již dobrovolně objevuje. Povinné to bude od roku 2014," slibuje Večeřová.
Za dva roky bychom se měli lépe orientovat i při výběru potravin v obchodech. "Od 13. 12. 2014 bude na mase uvedena země původu, v požadované velikosti písma 0,9, resp. 1,2 mm, budou zde označeny i alergeny. Tyto povinnosti jsou stanoveny celoevropsky pro všechny," objasnila mluvčí.