Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jablka z loňské sklizně budou prý lepší než jindy

Jídlo

  12:44
Chuť jablek z loňské sklizně z českých sadů by prý mohla být lepší než v jiných letech. Shodli se na tom někteří účastníci tradiční degustace jablek v Hořicích na Jičínsku.
Jablka - ilustrační foto.

Jablka - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Hodnocení by mělo dát obrázek o tom, které odrůdy konzumenti preferují jako nejchutnější, řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy. Konkrétní výsledky dnešní degustace budou po spočítání známé příští týden.

Těžký rok
Loňský rok nebyl pro ovocnáře jednoduchý. Loňskou úrodu zdecimovaly jarní mrazy, v celé zemi má být podle dosavadních odhadů sklizeň jablek nejnižší od roku 1984. Odrazilo se to i při dnešní degustaci. Jablka vedle mrazů poškodily i kroupy, takže organizátoři ochutnávky z holovouského výzkumného ústavu museli poprvé v historii z hodnocení vyřadit kategorii vzhledu jablka.

Protože část výsadeb pomrzla i v Holovousích, nebyl holovouský ústav, na rozdíl od dřívějška, ani schopen ze svých sadů zajistit všech 44 dnes degustovaných odrůd jablek. "Co nepoškodil mráz, to u nás dorazily kroupy," řekl Paprštein. Výzkumníci proto museli do Hořic dovézt i jablka od čtyři jiných pěstitelů z Čech a Moravy.

Ovocnáři, zahrádkáři, výzkumníci i laici z celé republiky degustovalo celkem 45 odrůd jablek. Nejchutnější je podle nich Meteor.

Dnešní degustace se zúčastnilo rekordních zhruba 170 ovocnářů, zahrádkářů, výzkumníků i laiků z celé země. Ze 44 hodnocených odrůd bylo 14 původem z ciziny, a to z USA, Německa, Nového Zélandu, Austrálie, Itálie, Belgie, Nizozemska a Francie. Zhruba pětina odrůd byla letos hodnocena vůbec poprvé. Asi deset vzorků patřilo nově vyšlechtěným odrůdám, takzvaným hybridům, které mnohdy nemají ještě ani jméno. Právě degustace by měla ukázat, zda nové odrůdy svou chutí zaujmou v konkurenci zavedených odrůd, jako jsou Golden Delicious či Idared.

Jak se hodnotí?
Degustátoři stupnicí od jedničky do devítky hodnotí vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka. Odrůdy hodnotí takzvaně naslepo, jejich název neznají. Aby se jim chutě jednotlivých odrůd nemísily, jedí mezi vzorky kolečko rohlíku, který chuť smaže. Loni byla nejchutnější odrůdou Rozela, kterou vyšlechtili ovocnáři z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 27 kilogramů jablek či výrobků z nich. Za jablky následují se spotřebou kolem 13 kilogramů na osobu a rok pomeranče a mandarinky a s 12 kilogramy banány. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku je 91 kilogramů na osobu a rok.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...