7. září 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak připravit šťavnatý steak na grilu?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Sendvič s grilovaným pupkem a guacamole | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sendvič s grilovaným pupkem a guacamole | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
RECEPT. Nejlepší cesta ke šťavnatému grilovanému steaku je zároveň ta nejjednodušší: není třeba jej dlouze marinovat, základem je kvalitní maso – dobře odleželé a spíš prorostlejší než naskrz libové, vysvětluje šéfkuchař hotelu Alcron Roman Paulus.

Před grilováním masa se vyplatí rošt potřít kouskem slaniny či kůží od špeku – nebude se na mřížku tak lepit. Na druhou stranu, pokud zvolíte prorostlé hovězí a před otočením mu dáte čas na to, aby se dostatečně zatáhlo, nebude to ani potřeba.

Je steak správně propečený?

Prsty nebo grilovacími kleštěmi zatlačte na maso:

* Pokud je měkké, bude uvnitř ještě syrové (cca 5 minut).
* Pokud na povrchu jemně pruží, bude uvnitř narůžovělé (cca 8 minut).
* Pokud je maso pevné, bude dobře propečené i uvnitř (10 až 12 minut).

Čas je při grilování vůbec důležitá věc: o výhodách odleželého (respektive vyvěšeného) masa byly popsány tuny papíru, trochu méně už se mluví o tom, že maso bychom měli z lednice vyndat už asi šest hodin před grilováním. "Když půjde na gril rovnou z lednice, stáhne se a ztratí na šťavnatosti," popisuje Roman Paulus. Ideální je podle něj takzvaná pokojová teplota.

Zapomenout bychom naopak měli na paličku a olejové marinády. Solit a kořenit například bylinkami či česnekem je taky v zásadě lepší až nakonec. "Připálené zbytky marinády steaku na chuti nepřidají," vysvětluje šéfkuchař s tím, že pokud už připravujeme maso marinované (například vepřová žebra), měli bychom ho před úpravou na grilu osušit kuchyňskou utěrkou nebo použít grilovací tácek. K dochucení dobrého steaku, který šel na gril "čistý", pak úplně stačí trocha mořské soli (šéfkuchař Roman nedá dopustit na tu od značky Maldon), případně několik minut v lázni z olivového oleje, česneku a bylinek (například tymián, rozmarýn).

Sendvič s grilovaným pupkem a guacamole

Potřebujete: * 2 zralá avokáda * 1 rajče * 1 červená cibule * 1 limetka * chilli paprička * čerstvý koriandr * sůl, pepř

Postup: Avokádo rozkrojíme, vyndáme jádro (stačí do něj zaseknout nůž a lehce pootočit – ze zralého plodu snadno vyklouzne) a lžící vydlabeme dužinu. Rozmačkáme ji vidličkou, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, chilli papričku a kostičky rajčat. Ochutíme limetkovou šťávou, nasekaným koriandrem, solí a pepřem.

Podáme v sendviči z rozpečené focaccie s trochou rukoly a plátky grilovaného hovězího pupku: Pupek (vcelku) zlehka osolíme a opepříme, ogrilujeme a necháme ještě asi 8–12 minut odpočívat na teplém místě, například v olivovém oleji s česnekem a bylinkami.

Připravila Iva Pospíšilová
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Nejsem perfektní máma!
Nejsem perfektní máma!

Své dítě miluji, ale dávám mu opravdu to nejlepší?