Před grilováním masa se vyplatí rošt potřít kouskem slaniny či kůží od špeku – nebude se na mřížku tak lepit. Na druhou stranu, pokud zvolíte prorostlé hovězí a před otočením mu dáte čas na to, aby se dostatečně zatáhlo, nebude to ani potřeba.
Je steak správně propečený?Prsty nebo grilovacími kleštěmi zatlačte na maso: |
Čas je při grilování vůbec důležitá věc: o výhodách odleželého (respektive vyvěšeného) masa byly popsány tuny papíru, trochu méně už se mluví o tom, že maso bychom měli z lednice vyndat už asi šest hodin před grilováním. "Když půjde na gril rovnou z lednice, stáhne se a ztratí na šťavnatosti," popisuje Roman Paulus. Ideální je podle něj takzvaná pokojová teplota.
Zapomenout bychom naopak měli na paličku a olejové marinády. Solit a kořenit například bylinkami či česnekem je taky v zásadě lepší až nakonec. "Připálené zbytky marinády steaku na chuti nepřidají," vysvětluje šéfkuchař s tím, že pokud už připravujeme maso marinované (například vepřová žebra), měli bychom ho před úpravou na grilu osušit kuchyňskou utěrkou nebo použít grilovací tácek. K dochucení dobrého steaku, který šel na gril "čistý", pak úplně stačí trocha mořské soli (šéfkuchař Roman nedá dopustit na tu od značky Maldon), případně několik minut v lázni z olivového oleje, česneku a bylinek (například tymián, rozmarýn).
Sendvič s grilovaným pupkem a guacamolePotřebujete: * 2 zralá avokáda * 1 rajče * 1 červená cibule * 1 limetka * chilli paprička * čerstvý koriandr * sůl, pepř Postup: Avokádo rozkrojíme, vyndáme jádro (stačí do něj zaseknout nůž a lehce pootočit – ze zralého plodu snadno vyklouzne) a lžící vydlabeme dužinu. Rozmačkáme ji vidličkou, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, chilli papričku a kostičky rajčat. Ochutíme limetkovou šťávou, nasekaným koriandrem, solí a pepřem. |