24. července 2015 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jezte blafy za tisíce. Když
to nepoznáte, vaše vina

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 37Diskuse
V restauraci (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy V restauraci (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
V české gastronomii se v poslední době jako lavina šíří móda přesvědčování strávníků, že je nejen světové, ale naprosto nutné utratit za jídlo v restauraci tisíce. Kdo se chce dobře najíst za pár ukoptěných stovek je hloupý „čecháček“ a neví nic o světě. Tvrdí nám to ale především kuchaři a majitelé restaurací, kteří žijí z našich peněz.

Propagátoři vaření, restauratéři a autoři kuchařek totiž objevili základní chybu českých strávníků. Chtějí se najíst levně! A podle nich to prostě nejde. Samozřejmě, vždyť všechny peníze utracené za výpravné kuchařky, kursy vaření šneků, a ochutnávací meníčka za 2 800 končí v jejich kapsách. 

Známý šéfkuchař Jan Punčochář například říká, že pokud jdeme do restaurace, tak je to slavnostní okamžik, na který bychom si měli šetřit. Restaurace ale prvotně slouží k tomu, abychom se najedli a ne vybrakovali účet. Copak je jídlo auto?

Za vzor je nám dávána Francie, Itálie, Španělsko, Belgie, kde jsou prý podobné návyky běžné a tamní strávníci bez remcání radostně platí. Ale byli jste někdy v těchto zemích? A jedli jste v normální průměrné restauraci?

V Bruselu, jednom nejdražších měst v Evropě, si můžete dát ve dvou předkrm, hrnec mušlí s pečivem a láhev dobrého vína za 40 eur. Pokud tito odborníci myslí opravdu top restaurace, tam jejich zasvěcené rady asi platí. Takových podniků je ale v každé zemi jen několik desítek. Zbytek tvoří běžné restaurace. Nejpodivnější je ale jejich kritika nás, potenciálních zákazníků, kteří jsme podle nich lakomí a ještě hlupáci.

Ocituji majitele restaurace Podolka Tomáše Vobořila. „Velkým problémem je i to, že hosté nepoznají, jestli jim obsluha lže. Výjimkou nejsou restaurace, kde se zamražené potraviny vydávají za čerstvé. Většina hostů ale není schopna poznat mraženou rybu od čerstvé, domácí těstoviny od kupovaných nebo neví, jak má být jídlo správně upraveno“.

Takže další chybou přízemních Čechů je, že nepoznají, když jim v restauraci lžou a prodávají šunty. Pokud vás tedy v restauraci, kde byste měli světově utrácet tisíce, okrádají a prodávají blafy, tak je to vaše chyba. 

  • 37Diskuse
Jiří Šťastný

Autor

Jiří Šťastnýjiri.stastny@lidovky.czČlánky




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz