Zpestření sortimentu je součástí projektu Nová gastronomie, jímž se JLV snaží od prosince minulého roku ve spolupráci s odborníky zkvalitnit stravování na české železnici.
Přečtěte si recenzi jídel z vlaků ČD |
V rámci projektu Nová gastronomie, na němž JLV spolupracuje s Československým svazem kuchařů, se čtyřikrát ročně obměňují jídelní lístky.
Jaro v jídelních vozech
Kromě důrazu na rychlou gastronomii a také nabídku tradiční české kuchyně bude od 1. dubna nové menu klást důraz na jídla spojená s přicházejícím jarem. V jídelních lístcích se proto objeví mimo jiné čerstvý jarní salát, bramborové noky s listovým špenátem, jemný hráškový krém s krutony nebo domácí kynuté ovocné knedlíky s cukrem, máslem a šlehačkou a palačinky s jahodami.
"Vedle toho se zaměříme i na regionální gastronomii v souvislostmi s místy, kudy vlaky projíždí," uvedl známý šéfkuchař Jiří Král. Na cestě do Plzně tak mohou cestující zasytit hladový žaludek například plzeňským gulášem a v nabídce jídelního vozu ve vlaku do Krkonoš bude krkonošský bramborák.
Dosud měla největší ohlas plněná kuřecí prsíčka se sušenými rajčaty a rizotem, doplnil Král. Cestující na domácích spojích si prý oblíbili i norského lososa a klasické české polévky.
Nová gastronomie chce zkvalitnit stravování na železnici i školením personálu jídelních a bistro vozů, ale i zaměstnanců v centrální výrobě, kde se připravují hotová jídla. V bistro vozech vlaků Pendolino navíc společnost JLV nahradila plastové nádobí a příbory porcelánovými talíři a kovovými příbory.