1. června 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Krok za krokem: Jak na
křehký rebarborový koláč?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Upečte si rebarborový koláč s podmáslím. Je snadný. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Upečte si rebarborový koláč s podmáslím. Je snadný. | foto: Michaela Černá, Lidovky.cz
Konec května je pro milovníky rebarbory svátkem. Načervenalé šlahouny jsou křehké a šťavnaté, navíc neobsahují tolik kyseliny šťavelové, takže je můžeme bez obav přidávat do koláčů a džemů. Reveň je významným zdrojem vitaminů skupiny B, je v ní mnoho niacinu, důležitého pro krevní oběh, a kyseliny pantotenové, která pomáhá zlepšovat pleť a vlasy. Vyzkoušejte jednoduchý recept na křehký koláč.

Těsto:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 125 gramů másla
  • 5 lžic podmáslí
  • 3 žloutky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 gramů rebarbory
  • 70 gramů rozinek
  • 180 gramů třtinového cukru
  • 70 gramů moučkového cukru
  • 3 bílky

Čtěte první díl seriálu 'Krok za krokem':

1) Vypracujte těsto
Do misky odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva, špetku soli, žloutky, máslo a podmáslí (můžete ho nahradil třemi lžícemi vody a dvěma lžícemi octa, těsto bude kypřejší). Ze surovin vypracujte těsto.

2) Očistěte rebarboru
Používejte jen mladou a čerstvou rebarboru. Vybírejte tenké stonky, které ještě nejsou zdřevnatělé. Očistěte je, omejte a osušte. Pak z nich oloupejte tenkou slupku. Jde to snadno. Přiložte nůž těsně pod ni a jedním tahem ji sloupněte. Pak reveň nakrájejte na malé špalíčky.

3) Připravíme základ koláče
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vyložíme do formy, okraje by měly být asi pět centimetrů vysoké. Nakrájenou rebarboru smícháme s třtinovým cukrem a rozinkami. Směs rovnoměrně rozložíme na těsto a dáme péct do trouby předehřáté na 180°C.

4) Přidáme sněhovou polevu
Bílky vyšleháme v tuhý sníh, přidáme moučkový cukr a zašleháme. Středně upečený koláč (těsto by mělo zůstat ještě světlé) vyndáme z trouby a potřeme ho sněhovou polevou. Vrátíme do trouby a dopečeme dorůžova.

Michaela Černá
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na Lidovky.cz