Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Lahůdky v italském stylu: ceny vzbuzují pochybnosti

Jídlo

  10:00
Bottega znamená obchod. La Bottega di Finestra na Starém Městě ale rozhodně obyčejný obchod není. Kombinuje prodejnu potravin výjimečné kvality a bistro, kde můžete velkou část nabídky ochutnat. Za kvalitu ovšem musíte být ochotni zaplatit ceny, jejichž výše vzbuzuje pochybnosti.

Luxusní obchod spojený s bistrem najdete nedaleko vyhlášené „mateřské“ italské restaurace La Finestra in Cucina. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Stejně jako k Aromi, vinohradské restauraci Riccarda Lucqueho, patří obchod s italskými potravinami, tak i k sesterské La Finestra in Cucina přibyla v polovině ledna prodejna, která nenabízí zdaleka jen základní suroviny pro přípravu klasických pokrmů italské kuchyně. V poměrně rozlehlém prostoru je rozmístěno asi deset stolů, u kterých můžete už od brzkého rána ochutnávat to, co si následně můžete koupit, i něco navíc.

Snídaně u Lucqueho

Ke snídani můžete vybírat z plněných i neplněných loupáků (39 Kč), které stejně jako ostatní pečivo a chléb peče na místě od půlnoci do rána pekař Mimmo z jihoitalské Altamury. Italská snídaně je jednoduchá a rychlá – loupák dle vlastní volby a cappuccino. U toho ale v mém případě nikdy nezůstalo.

Ranní menu je tu poměrně široké, a pokud den rádi začínáte vajíčky, můžete si tu dát dost možná nejlepší vaječnou snídani v celé Praze. Na výběr je několik druhů omelet, třeba ta se salsicciou (klobásou příbuznou taliánu), pošírovaná vejce v luxusní variantě s culatellem (nejlepší část prosciutta cruda) nebo pro mě neodolatelná vejce Benedikt (185 Kč).

V bistru nezapomeňte ochutnat vejce Benedict.

Kdo někdy zkoušel tuhle lahůdku podle originálního receptu připravit doma a váží si svého času, možná mi dá za pravdu, že v tomhle případě cena vlastně ani přemrštěná není. Pošírovaná vejce servírovaná na otoastovaném anglickém muffinu s plátkem voňavé šunky jsou tu místo holandské omáčky přelitá dokonale hladkou omáčkou bérnaise s výraznou chutí estragonu. Doporučuji vyzkoušet při nějaké zvláštní příležitosti. Kávu u nás neobvyklé značky Gianni Frasi tu připravují spíše podle původních italských pravidel než v moderním stylu. Na cappuccinu se tedy nedočkáte mikropěny a latteartového obrázku, všechny kávové nápoje tu ale připravují ve slušném standardu (espresso 39 Kč, cappuccino 45 Kč).

Na oběd raději do nedaleké La Finestra di Cucina

Polední a odpolední menu tvoří stručná nabídka dvou polévek (65–85 Kč), dvou těstovinových jídel (145–195 Kč) a obvykle jednoho rybího a jednoho masového chodu (245–295 Kč). Těstoviny jsou rozhodně dobrá volba. Čerstvou pastu, připravovanou pro obě Lucqueho restaurace i pro La Bottegu, si můžete také koupit (35 Kč / 10 dkg) a doma pak zkusit vykouzlit stejně dobré tagliolini all’amatriciana s rajčaty a guanciale (neuzená slanina z vepřových líček), jaké umějí tady.

Pokud jde o jídla z ryb a masa, přijde mi cena vzhledem k prostředí, které je přece jen mnohem více obchodem než restaurací, a vzhledem k velikosti porce ne úplně adekvátní. Zvlášť když v nepoměrně noblesnějším prostředí vedlejší La Finestry dostanete polední menu za 190 Kč.

Ostatně, stejné pochybnosti o poměru cena/výkon ve mně vzbuzuje značná část nabízeného sortimentu. Nenapadá mě jediný důvod, proč bych si měla kupovat například italská vejce, a nad italskými bramborami za 89 Kč za kilo jen nevěřícně kroutím hlavou. Ale každé zboží má nejspíš svého kupce a to, které nemá, se dá naštěstí sníst v přidružených restauracích.

Co jinde nekoupíte

Jedinečná je rozhodně nabídka masa, jehož část je umístěna v proskleném boxu, ve kterém dozrává. Již vyzrálé hovězí dovážejí z vesnice nedaleko Rimini od řezníka Domenika Celliho – jím dodávané maso plemene Marchigiana u nás zřejmě jinde nekoupíte. Ochutnat ho můžete třeba ve formě burgeru, který bývá v odpolední nabídce bistra, nebo si z něj na místě můžete nechat udělat steak. Pak ovšem musíte k průměrné ceně 1000 Kč / kg přičíst přirážku kolem 40 procent. Kromě hovězího je zajímavá i nabídka drůbeže. Občas tu kupuji jarní kuřátka a milý pan prodavač/řezník nikdy nezapomene přihodit do pytlíku pár bylinek a přidat několik dobrých rad, jak by si kuřátko upravil on sám.

A stejní jsou i ostatní prodávající, obsluha je tu mimořádně přívětivá a dobře proškolená. Nevybavuji si nějaký zásadní nedostatek, naopak si pamatuji všechnu tu milou pozornost, kterou personál zákazníkům věnuje. Například pomoc s odnosem nákupu do auta, již uvítáte třeba při nákupu vín, je tu samozřejmostí. Stejně jako ochutnávky sýrů a uzenin před jejich nákupem spolu s podrobným popisem rozdílů např. mezi jednotlivými druhy sušené šunky.

Hodnocení - La Bottega di Finestra.

Pokud je váš rozpočet neomezený, opravdu dobře se tu najíte a zároveň tu budete moci nakoupit všechno dobré, co si jen z italské kuchyně dovedete představit. Apokud patříte mezi tu naprostou většinu lidí, kteří si své výdaje musí hlídat, zajděte aspoň občas. Radost si tu uděláte třeba jen skleničkou prosecca a vynikajícími sušenkami s mandlemi a lískovými oříšky, které pořídíte na váhu v řádech desetikorun.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!