Kříženec grapefruitu a pomeranče - pomelo obsahuje stejné množství vitaminu C jako citrón. Obsahuje také sodík, železo,draslík a vitamin A. Navíc právě díky draslíku pomáhá jeho konzumace ke snížení cholesterolu. V Číně se z pomela vyrábí léky - pro léčbu kašle, otoků či zlepšení trávení.
K TÉMATU: |
Ačkoli pomelo chutí připomíná grapefruit, hořká je pouze slupka, která se dá jednoduše odstranit. Dužina ovoce je bledě žlutá, oranžová a někdy může být dokonce červená. Skvěle se hodí do marmelád a ovocných salátů, ale dá se používat i v teplé kuchyni, například v kombinaci s masem.
Nejlepší je kupovat pomelo v celofánovém obalu nebo v síťce, ovoce jinak velmi rychle vysychá. Pochází z jihovýchodní Asie, ale hojně se pěstuje také v Číně, Mexiku a Karibiku.
Pomelo s vepřovým masemV pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme nadrobno nasekanou cibuli a kari. Chvíli mícháme a přidáme na tenké proužky vepřového masa (nejlépe panenky). Na středním ohni smažíme zhruba deset minut, přidáme kokosové mléko a nastrouhanou limetkovou kůru a na dílky rozděleného pomela. Snížíme teplotu a dusíme přibližně čtvrt hodiny - dokud není maso měkké. Přidáme kokosový krém, rybí omáčku, cukr a vše promícháme. Na závěr posypeme chilli papričkami a podáváme s rýží. |