Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papája je nejlepší čerstvá. Hodí se i do dezertů a džemů

  7:00
Papája je nejen vynikající, ale také léčivá. Díky zajímavé melounové chuti její obliba v Česku roste. Vedle ananasu a manga patří mezi tři nejprodávanější exotické druhy ovoce. Jaké léčivé účinky ale vlastně má a do jakých receptů ji použít? Server Lidovky.cz přináší pár tipů.

Papája | foto: Shutterstock

Papája melounová se konzumuje především čerstvá, někdy však její chuť bývá nevýrazná, což je způsobeno tím, že se sklízí předčasně kvůli exportu. Pokud však dobře dozraje voní po meruňkách a chutná po melounech.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejlepší je nakrájená na plátky, které se pokapou šťávou z citronů. Hodí se do ovocných salátů a dají se z ní připravit výtečné kompoty a džemy. její chuť se skvěle doplňuje s mořskými plody.

Uprostřed plodu, který má oranžovou až červenou barvu, se skrývají černá semínka. Ta mají velice ostrou chuť a využívají se také jako náhrážka pepře.

Papája obsahuje enzymy, vitamin C a provitamin A, hořčík, vápník, ale také železo a sodík. Kombinace těchto látek má na tělo blahodárné účinky. Její konzumace posiluje imunitní systém a krevní oběh. Pozitivní vliv má také na trávení.

Recepty z papáji

Tvarohový dezert s papájou
Na omáčku budeme potřebovat 2 nakrájená kiwi, která se povaří asi deset minut v pomerančové šťávě. Poté celou směs rozmixujeme. Tvarohové těsto připravíme z cukru, pomerančové kůry, tvarohu, škrobu a žloutku. Vše prošleháme dohladka a přidáme rozmačkanou papáju. Do tvarohové směsi přidáme ještě 3 lžíce omáčky z kiwi a bílky s cukrem vyšlehané do tuha. Těsto vložíme do vymazaných formiček, které vyrovnáme na pekáčku. Ten zalijeme vodou a pekáček přikryjeme alobalem. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme zhruba hodinu.

Papája může léčit

Papája s krevetami

Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku. Poté, co zesklovatí přidáme rýži a krátce smažíme. Přidáme vývar a na míném ohni dusíme zhruba 40 minut. Do rýže přidáme krevety pokapané citronovou šťávou a ještě chvíli povaříme. Z rozpůlené papáji odstraníme semínka a naplníme rýží s krevetami. Ochutíme a vložíme na 15 minut do předehřáté trouby.

 

Autor: