7. března 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Největší mezi citrusy, pomelo je vitaminová bomba

Pomelo | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pomelo | foto: Shutterstock

Syrové, v salátech, v marmeládách. Šťavnaté a osvěžující pomelo je nejen zdrojem vitamínů, ale má také málo kalorií a konzumace pomáhá při srdečních nemocech. Chuť připomíná nejvíce grapefruit, ale bez hořké příchuti.

Kříženec grapefruitu a pomeranče - pomelo obsahuje stejné množství vitaminu C jako citrón. Obsahuje také sodík, železo,draslík a vitamin A. Navíc právě díky draslíku pomáhá jeho konzumace ke snížení cholesterolu. V Číně se z pomela vyrábí léky - pro léčbu kašle, otoků či zlepšení trávení.

K TÉMATU:

 

Ačkoli pomelo chutí připomíná grapefruit, hořká je pouze slupka, která se dá jednoduše odstranit. Dužina ovoce je bledě žlutá, oranžová a někdy může být dokonce červená. Skvěle se hodí do marmelád a ovocných salátů, ale dá se používat i v teplé kuchyni, například v kombinaci s masem.

Nejlepší je kupovat pomelo v celofánovém obalu nebo v síťce, ovoce jinak velmi rychle vysychá. Pochází z jihovýchodní Asie, ale hojně se pěstuje také v Číně, Mexiku a Karibiku.

Pomelo s vepřovým masem

Pomelo

V pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme nadrobno nasekanou cibuli a kari. Chvíli mícháme a přidáme na tenké proužky vepřového masa (nejlépe panenky). Na středním ohni smažíme zhruba deset minut, přidáme kokosové mléko a nastrouhanou limetkovou kůru a na dílky rozděleného pomela. Snížíme teplotu a dusíme přibližně čtvrt hodiny - dokud není maso měkké. Přidáme kokosový krém, rybí omáčku, cukr a vše promícháme. Na závěr posypeme chilli papričkami a podáváme s rýží.


apeAlena Pecháčková