28. dubna 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Nejlepší marcipán vyrábí v
Lübecku, nejsladším městě na světě

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Severoněmecký Lübeck je Mekkou milovníků marcipánu. Výroba sladkostí z mandlí a cukru má v hanzovním městě u Baltského moře mnohasetletou tradici.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Severoněmecký Lübeck je Mekkou milovníků marcipánu. Výroba sladkostí z mandlí a cukru má v hanzovním městě u Baltského moře mnohasetletou tradici. | foto: ČTK
Severoněmecký Lübeck je Mekkou milovníků marcipánu. Výroba sladkostí z mandlí a cukru má v hanzovním městě u Baltského moře mnohasetletou tradici a vyhlášená kalorická lahůdka patří i k hlavním turistickým lákadlům někdejší metropole celého Pobaltí.

Sami Lübečané o svém městě v nadsázce tvrdí, že je nejsladší na světě. "Lübecký marcipán je jedinečný svou kvalitou. Má navíc velmi dlouhou tradici. Neexistuje žádné jiné místo na světě, kde by byla tradice výroby marcipánu tak dlouhá jako tady," řekla Swantje Rehseová z rodinné firmy Niederegger, nekorunovaného krále mezi výrobci marcipánu. Podle mnohých právě z její továrny pochází ten nejlepší marcipán na světě.

"Platíme takříkajíc za synonymum pro lübecký marcipán. Jsme v současnosti nejstarším výrobcem ve městě. Marcipán podle původního receptu děláme už od roku 1806," uvedla hrdě Rehseová. V hlavní sezoně, která připadá na období před Vánocemi, u Niedereggera vyrobí 30 tun marcipánových sladkostí denně.

Klasikou jsou marcipánové kvádříky polité tmavou čokoládou, k velmi oblíbeným patří i marcipánová srdíčka. V nabídce ale nechybí ani mnohem složitější a propracovanější tvary.

"Z marcipánu jde vytvořit úplně všechno," tvrdí Rehseová. "Tady se fantazii žádné meze nekladou. V našem portfoliu máme na 300 různých druhů výrobků z marcipánu." Přesvědčit se o tom zájemci mohou v malém muzeu marcipánu v centru Lübecku, které spolu s firemní prodejnou a kavárnou sídlí v původních prostorách Niedereggerovy manufaktury. K vrcholům expozice se řadí galerie historických osobností v takměř životní velikosti vymodelovaných jak jinak než z marcipánu. V jejich středu je český král a císař Karel IV., který si podle popisku pochutnával dokonce na marcipánu pokrytém zlatem.

"Megasladkosti" jsou v Lübecku jinak specialitou Burkharda Leue. "Mám na kontě tři Guinnessovy rekordy. Vyrobil jsem největší prase z marcipánu na světě, vážilo jednu tunu a pět kilogramů. Pak jsem vytvořil marcipánové šaty z 25.000 marcipánových kuliček. Nejúchvatnější byla Poslední večeře Páně od Leonarda da Vinciho. Ta měla 25 metrů čtverečních a vážila 1,5 tuny," popsal své rekordní kusy cukrářský mistr, který vede rodinnou firmu Marzipanland ve druhé generaci.

Marcipán jako lék

To dnešní majitel společnosti Niederegger je už sedmou generací zakladatelů. V dobách Johanna Georga Niedereggera, jehož jméno nese, se marcipán v Lübecku vyráběl doslova na každém rohu. "Dělalo ho tu tehdy 135 firem. Za těch 200 let jich ale zůstalo už jen pár. Vedle Niedereggera ještě šest dalších, z nichž většinu tvoří malé řemeslné podniky, které mají spíše regionální význam," přiblížila Rehseová. Cukrovinky značky Niederegger se podle ní vyvážejí do téměř 40 zemí světa, včetně Česka.

Ve středověku přitom marcipán nebyl překvapivě doménou cukrářů, ale lékárníků a prodávat se mohl výhradně v "apatikách". Původně orientální lahůdce se totiž připisovaly léčivé a povzbuzující účinky.

Její výroba je dodnes malou alchymií, poznamenala mluvčí firmy Niederegger Kathrin Gaebelová při prohlídce nevelké továrny na jihu Lübecku. Základ tvoří mandle, které se spolu s cukrem rozemelou na marcipánovou hmotu, z níž pak stroje nebo lidské ruce modelují požadované tvary. Během výrobního procesu dochází samozřejmě i na přísady chráněné firemním tajemstvím, jejichž přidávání zůstává oku návštěvníka zapovězeno.

Příprava marcipánu

Celkem cesta od mandle k hotové sladké pochoutce trvá asi týden. Většinu času z toho marcipánová hmota po uhnětení a následném zchlazení odpočívá rozřezána na velké cihly. Lübecký marcipán je evropskou chráněnou značkou a smí se vyrábět pouze v severoněmeckém městě pyšnícím se historickým centrem zapsaným na seznamu světového dědictví UNESCO a několika nositeli Nobelovy ceny. Musí obsahovat nejméně 70 procent marcipánové hmoty a maximálně 30 procent cukru. Ten od Niedereggera je ale čistě jen z marcipánové hmoty.

"Je to nejvýznamnější vyslanec Lübecku ve světě. Dělá nám skvělou reklamu po celé planetě. Marcipán zná téměř každý a hosté, kteří sem přijíždějí, obvykle spojují návštěvu památek s posezením v kavárnách nad marcipánovými dobrotami," vyzdvihla ho mluvčí lübecké turistické centrály Doris Schützová. "Rádi říkáme, že jsme nejsladší město světa a myslím, že je to i pravda. Každý host, který sem přijede, se o tom může přesvědčit. A to nejen díky kaloriím v marcipánu, ale i jeho skvělé chuti," dodala.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz