25. června 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Nejoblíbenější zmrzlina
šéfkuchařů. Jakou si dává Pohlreich?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Kam na nejlepší zmrzlinu? Poradí vám šéfkuchaři. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kam na nejlepší zmrzlinu? Poradí vám šéfkuchaři. | foto: Shutterstock
Vanilková, jahodová nebo čokoládová? Důležitější než oblíbená příchuť je, aby zmrzlina byla z kvalitních surovin a dobře tepelně zpracovaná. Mantra pro všechny cukráře zní: poctivá smetana, opravdové ovoce. A při výběru nanuků? Tam se vyplatí kupovat osvědčené značky, shodují se známí šéfkuchaři a cukráři. Pro server Lidovky.cz prozrazují i svoje tipy na nejlepší cukrárny.

Jaké je nejjednodušší pravidlo, jak vybrat dobrou zmrzlinu? Chce to selský rozum. Ovocná zmrzlina by tedy měla být z ovoce, krémová ze smetany. Navoněná, svítivě růžová zmražená voda pravděpodobně jahodu neviděla ani z dálky. Ta poctivá by měla mít přirozenou barvu, sázkou na jistotu jsou i semínka a kousky ovoce.

Nejlepší zmrzlina je ta domácí:

Zpozornět by zákazníci měli i při výběru krémových zmrzlin. "Lidé by si měli hlídat, jestli nelížou jen ztužený tuk. Když už si kupují smetanovou zmrzlinu, tak by v ní přece měla být smetana. Vždyť to daleko lépe chutná a není to jen laciný plnič žaludků," říká k tomu šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Šmoulovou z vaničky? Raději ne

Autorka kuchařek Dita Pecháčková zase varuje před obligátní nabídkou čtyř základních příchutí ve vaničce v rohu obchodu. Není totiž jasné, jak dlouho zmrzlina v cukrárně je, ani kdo je výrobcem. "Kopečkovou, pokud to není kvalitní italská, si nedávám. Obyčejná vanička, kterou mají v cukrárně dva týdny? To tedy rozhodně ne. A ještě ty příchutě! Šmoulová a podobně, těm se vyhýbám," říká Pecháčková. 

A před zmrzlinou s nejasným původem varuje i šéfcukrář restaurace Radisson Blu Alcron Drahomír Peterka. "Když vybírám zmrzlinu, držím se osvědčených značek. Vždycky když jdeme s dcerou na zmrzlinu, zeptám se na výrobce, protože za žaludeční problémy to nestojí. Nikdy bych třeba holčičce nekoupil točenou zmrzlinu na koupališti," říká Peterka a vysvětluje, že u zmrzliny je nejdůležitější dobré tepelné zpracování.

Nejoblíbenější zmrzlinou šéfa Prakulu je točená jahodovo-banánová
Roman Vaněk:
"Nejoblíbenější zmrzlina? To vám řeknu úplně jednoznačně, protože jsem na téhle zmrzlině celý život závislý. A je to točená jahodovo-banánová zmrzlina u Hájka. Buď do kornoutu nebo jako Charlotte pohár s dvojitou vanilkovou polevou. To je vražda, bez ní nemůžu odejít."

Známý šéfkuchař má rád jahodovou dřeň
Zdeněk Pohlreich:
"Dávám si Mrože, ten mi hrozně chutná. Jinak žádnou oblíbenou točenou ani kopečkovou zmrzlinu nemám."

Autorka kuchařek chodí na poctivou italskou zmrzlinu
Dita Pecháčková:
"Zmrzlinu miluji, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Nejraději chodím do Angelata v Rytířské ulici v Praze. Dříve jsem chodila také do Cream & Dream v Husově. Moje nejoblíbenější příchuť je pistáciová.

A rozhodně je v mém výběru Ovocný Světozor. Dávám si točenou jahodovo-banánovou. Šla jsem tam minulý týden na pohár a byla jsem překvapená, že tam mají úplně stejné poháry, jako když jsem byla malá. A pořád chutnají stejně, to je skvělé!

A kupované nanuky? Podle mě má nejlepší chuť zmrzlina Snickers. A mám ráda i Míšu, ten má navíc málo kalorií a je dobrý."

Známá cukrářka vsází na domácí zmrzlinu
Iveta Fabešová:
"Se zmrzlinou to mám těžké, protože od té doby co mám stroj na zmrzlinu a vyrábím si ji sama ve své výrobně, už žádnou jinou nechci. Děláme několik příchutí, ale já jsem klasik, takže mám ráda vanilkovou, tedy když se dělá poctivě z vanilky a ne z prášku."

Šéfkuchař restaurace hotelu Mandarin Oriental si oblíbil ovocnou točenou
Jiří Štift:
"Na zmrzlinu moc nechodím. Z nostalgie mám ale stále moc rád točenou jahodovo-banánovou v Ovocném Světozoru.

Šéfcukrář Alcronu si vybírá jen osvědčené značky
Drahomír Peterka:
"Chodíme s rodinou na zmrzlinu k Hájkovi. Nevybírám si žádnou konkrétní příchuť, protože většinou dojídám po dceři. Pokud jde o nanuky, vybírám jen známé značky. Nic neznámého původu bych nekoupil."

  • 1Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Dýňové rizoto
Dýňové rizoto

Zdravé a rychlé jídlo pro celou rodinu.