Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jak vyrobit domácí zmrzlinu? Přinášíme pár tipů

Jídlo

  7:00
Oslovili jsme přední cukráře a zmrzlináře působící v České republice, aby čtenářům našeho magazínu poradili, jak si lze doma vyrobit co nejlepší zmrzlinu, sorbet nebo ovocnou dřeň, a to i v případě, že nemáte zmrzlinovač.
Ovocný sorbet - ilustrační foto

Ovocný sorbet - ilustrační foto foto: Shutterstock

Zmrzlina, kterou koupíte v Angelatu na rohu pražské Rytířské a Melantrichovy ulice, je podle mnohých nejlepší v Praze. Pro domácí přípravu majitel Zlatko Kebakoski doporučuje držet se klasiky. K přípravě jeho domácí čokoládové zmrzliny s borůvkami nebudete potřebovat ani zmrzlinovač.

Domácí čokoládová zmrzlina s borůvkami

Potřebujeme: 150 ml smetany ke šlehání 50 g nerafinovaného cukru 100 g čokolády na vaření 100 g mléčné čokolády 285 ml plnotučného mléka 100 g borůvek

Postup: Mléko s cukrem přivedeme k varu a vmícháme do něj na kousky nalámanou čokoládu. Směs sejmeme z plotny a mícháme až do úplného rozpuštění čokolády. Necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme smetanu, vmícháme ji do zchladlého čokoládového krému a přidáme čerstvé borůvky. Poté vše vlijeme do nádoby a dáme zamrazit. Během mrazení je vhodné směs několikrát důkladně promíchat. Zhruba po pěti hodinách je zmrzlina připravená k servírování.

Mražený jahodový krém

Potřebujeme: 50 g cukru moučka
25 g bílků 25 g jahod

Postup: Bílky ušleháme s cukrem, přidáme rozmixované jahody a jednoduše necháme zamrazit. Není potřeba používat zmrzlinovač ani směs během mrazení pravidelně míchat.

Jahodový sorbet je oproti zmrzlině příjemnou změnou.

Ovocný sorbet

Potřebujeme: 550 g glukózo-fruktózového sirupu (litr tohoto sirupu vyrobíme svařením 450 g cukru, 450 g vody, 60 g glukózy a 40 g fruktózy) 80 g vody 360 g jahod (či jiného sezonního ovoce) 10 g citronové šťávy

Postup: Nejprve si z cukru, stejného dílu vody, glukózy a fruktózy uvaříme sirup a necháme jej vychladit. Poté přidáme zbytek vody, čerstvé rozmixované ovoce a citronovou šťávu a necháme mrazit a šlehat ve zmrzlinovacím stroji.

Jak připravit domácí vanilkovou zmrzlinu?

Smetanová vanilková zmrzlina

Potřebujeme: 180 g cukru 18 g dextrózy 46 g sušeného mléka 567 g mléka 166 g smetany 22 g žloutků 1/2 vanilkového lusku

Postup: Vše se smíchá a pasteruje na 85 °C (a to včetně vanilky – před mrazením nezapomeňte vyndat). Následně se směs nechá zchladit a vloží se do zmrzlinovače – bez něj tento recept raději nezkoušejte, hotový produkt by spíše než zmrzlinu připomínal ledovou cihlu.

Jahodový "mrož"

Potřebujeme: 0,5 kg jahod asi 5 lžic medu (podle chuti) šťávu z půlky citronu 0,25 kg tvarohu nebo mascarpone (toho trochu méně) dřeň z vanilky (nemusí být)

Postup: Vše řádně promixujeme a naplníme do připravených kelímků (například od jogurtu apod.). Pokud máte šikovné formičky vhodné do mrazáku, můžete použít i ty. Pokud přidáte silnější napichovátko nebo malou lžičku, můžete mít své domácí nanuky – namočené do rozpuštěné čokolády budou chutnat ještě líp.

Domácí ice tea s mátou a pomerančem

I z tak jednoduché záležitosti, jako je ledový čaj, se dá vykouzlit dokonalé letní osvěžení. Oblíbený broskvový ice tea se dá vylepšit a ozvláštnit ledovými kostkami z předem připraveného silného mátového čaje. Prodávají se i různě tvarovaná tvořítka na led, a tak i banální ledové "kostky" můžou mít tvary tyček, srdíček, atd. Pak už stačí jen plátky citronu a stonek máty do džbánu.

Z vychlazené perlivé minerálky, trochy pomerančového džusu, několika plátků pomeranče a limetky a ledových kostek připravených z dobrého Earl Grey čaje oslazeného medem lze zase vytvořit domácí oranžádu.

Autor: