Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nenápadná jablka. Zkuste francouzský koláč

Česká kuchyně

  7:00
Jablka patří do české kuchyně od nepaměti. Protože jich je obvykle všude dost, míváme tendenci je trochu podceňovat. Neprávem.
Jablečný koláč - ilustrační foto.

Jablečný koláč - ilustrační foto. foto: Lidové noviny

Říká se, že kdo sní jedno jablko denně, nepotřebuje lékaře. Něco na tom asi bude, protože tohle tradiční české ovoce patří k nejzdravějším vůbec: kromě vitaminů A, B, C, K a E je zdrojem více než třiceti minerálů, flavonoidů a antioxidantů, je bohaté na vlákninu i pektiny. Jablka působí protizánětlivě, pomáhají při střevních nebo zažívacích potížích, snižují cholesterol, prospívají srdci i cévám a nastrouhané jablko či jeho šťáva účinně sráží horečku.

ČTĚTE TAKÉ:

Nejzdravější jsou samozřejmě čerstvá (doporučuje se konzumovat je neloupaná, právě pod slupkou se ukrývá nejvíc cenných látek), ale široké využití mají i v kuchyni. Klasikou je žemlovka a jablečný štrúdl, z dětství si všichni určitě pamatujeme babiččin rychlokompot (oloupaná jablka zalijeme trochou vody, přidáme celou skořici, hřebíček, kousek badyánu, cukr a citron podle chuti a uvaříme do poloměkka – tak aby jablíčka nebyla úplně mazlavá, ale ještě trochu křupala), skvělou pochoutkou nejen na dlouhé zimní večery jsou křížaly (jablka – tentokrát i se slupkou – nakrájíme na tenké plátky a necháme v troubě nebo ve speciální sušičce usušit).

Jablkový štrúdl

Co je potřeba: * 30 dkg hladké mouky * 10 až 20 dkg tuku * 1 vejce (nebo jen žloutek) * lžíce octa * špetka soli * vlažná voda (dle potřeby) * jablka (nastrouhaná na plátky) * cukr * skořice (ořechy, rozinky) * strouhanka

Jablkový štrúdl (ilustrační foto)

Postup: Do mouky přidáme špetku soli a promícháme. V mouce uděláme důlek, do nějž rozklepneme vejce (nebo jen žloutek), přidáme lžíci octa, rozpuštěný tuk a vodu a vypracujeme vláčné těsto. Na chvíli je přiklopíme teplým kastrolem nebo pokličkou a necháme 15–30 minut odpočinout. Vyválíme těsto, které nejprve posypeme strouhankou (předtím ji můžeme opražit na másle), strouhanými jablky, cukrem, skořicí, případně strouhanými ořechy a rozinkami. Těsto zavineme, kraje dobře uzavřeme a přeneseme na plech. Nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě asi na 150 stupňů cca 30 minut.

Jablka – podobně jako švestky – však nemusíme upravovat jen nasladko, stejně dobře se hodí i pro kuchyni slanou: skvěle si rozumí s kachním nebo vepřovým masem (můžeme je péct společně, případně z jablek připravit jakési čatní a podávat je zvlášť), šťavnatě ozvláštní i obyčejný bramborový salát. Podobně jako u švestek se také případné přebytky dají zpracovat na pálenku, ale i mošt či jablečný ocet.

Pokud čekáte návštěvu nebo prostě jen chcete potěšit rodinu něčím sladkým, vyzkoušejte francouzský koláč podle Romana Pauluse, šéfkuchaře restaurace pražského hotelu Alcron. Určitě bude mít úspěch.

Francouzský jablkový koláč

Budete potřebovat: * 200 g hladké mouky * 100 g másla (o pokojové teplotě) * špetku soli * asi půl sklenice studené vody * asi 3 lžíce krupicového cukru (plus cukr na dochucení) * 5 jablek * vanilkový nebo skořicový cukr

Francouzský jablkový koláč (ilustrační foto)

Postup: Z mouky, másla nakrájeného na kousky, špetky soli, lžíce cukru a asi půl sklenky studené vody rychle vypracujeme křehké těsto a dáme je do chladu odpočinout. Na náplň si pokrájíme dvě jablka bez jaderníků na kousky a s cukrem (obyčejným i vanilkovým či skořicovým) dusíme na mírném plameni asi 15 minut. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Vytvoříme malý okraj a dno těsta propícháme vidličkou. Rozprostřeme na něj směs dušených jablek a nahoře hustě poklademe plátky zbylých jablek. Lehce pocukrujeme, vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut, až jablka zezlátnou a začnou na okrajích karamelizovat.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...