Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Pařížské metro provoněly delikatesy. Kuchaři vařili přímo na nástupišti

Jídlo

  15:42
PAŘÍŽ - Pařížská stanice metra Miromesnil se tento týden proměnila v jednu velkou voňavou restauraci. Proslulí francouzští šéfkuchaři před cestujícími krájeli a smažili lahodné delikatesy, nad kterými se každému sbíhají sliny. Cílem akce, jejíž součástí jsou i ochutnávky, je přesvědčit lidi, že si kvalitní a na první pohled nedostupné pokrmy mohou připravit i sami doma.

Kuchařská show v pařížském metru. foto: ČTK

Sladká vůně brusinek a javorového sirupu přehlušila obvyklý vyčpělý pach prostor metra a jako magnet přitahovala desítky Pařížanů, jejichž touha ochutnávat nabízené dobroty je větší než touha spěchat domů.

Například ve čtvrtek se lidé mohli v metru naučit - a ochutnat - takové netradiční pokrmy, jako je kachna s artyčokovou omáčkou, rizoto s kalamáry nebo palačinky plněné ovocem.

Kuchařská show v pařížském metru.

Každé kulinářské téma mělo svého šéfkuchaře. Celou akci sponzoruje The Guide Champerard, průvodce stravovacími zařízeními, který se zaměřuje na dostupné a přitom kvalitní pokrmy.

"Je to ukázka chutné kuchyně," řekl šéfkuchař Patrice Caillault z restaurace Domaine de Rochevilaine. Doufá, že si lidé uvědomí, že předvedené recepty jsou jednoduché a jsou k nim zapotřebí pouze běžně dostupné přísady.

"Lidé, kteří jezdí metrem, si mohou myslet, že nemají peníze na to, aby si mohli dovolit čtyřhvězdičkové menu. Tak (touto akcí) chceme zbořit tabu," řekl Caillault.

"Musíte to zkusit. Opravdu vás to přiměje, že jdete a chcete si ten recept vyzkoušet doma," prohlásila jedna z cestujících Danielle Laurinová.

Autoři: ,
Témata: metro, pokrm

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...