16. února 2011 19:25 Lidovky.cz > Zprávy > Redakce

Prohlášení LOK-SČL k dohodě o
odvrácení krize ve zdravotnictví

Předseda odborů Martin Engel  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Předseda odborů Martin Engel | foto: ČTK
Prohlášení Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) k memorandu, které má odvrátit hrozící krizi ve zdravotnictví.

Lékaři přijímají nabídku České republiky, slibům vlády však zcela nevěří. Vedení LOK dnes v Praze dostalo od sedmi desítek delegátů mandát k přijetí nabídky České republiky, která je zakotvena v návrhu memoranda předloženého na závěr jednání obou stran v pondělí 14. února. A to i přes fakt, že memorandum není právně závazným a vymahatelným dokumentem, i přes zjevnou neochotu premiéra Nečase připojit pod memorandum svůj podpis. Dnešní manévr vlády, která podmiňuje projednání a schválení memoranda tím, že lékaři napřed stáhnou výpovědi, považuje LOK za nesmyslné taktizování kabinetu. V textu memoranda je jasně uvedeno, že vedení LOK ukončí akci "Děkujeme, odcházíme" a vyzve lékaře ke stažení výpovědi do tří dnů po podepsání dokumentu. Není důvod, aby LOK tento závazek nedodržel. Z dnešního jednání LOK zároveň zazněl jasný vzkaz vládě: pokud premiér nechce připojit svůj podpis, a tím poskytnout alespoň symbolickou morální záruku za splnění slibů, nebudí vláda u lékařů důvěru. Proto budou lékaři plnění slibů důsledně kontrolovat a při prvním náznaku nějakého úhybného manévru se ozvou. V krajním případě jsou připraveni hromadnou výpověď zopakovat. "Přísliby obsažené v memorandu nejsou závazné, to je pro nás nejhorší.
Podle chování některých politiků to vypadá, jako že někdo předem počítá s tím, že sliby nemusí dodržet," řekl předseda LOK Martin Engel. Přes tyto výhrady se lékaři rozhodli svůj téměř dvanáct měsíců trvající boj ukončit. "Vede nás k tomu zejména vědomí, že pacienti a celá veřejnost už delší dobu zažívají kvůli průtahům v jednání pocity nejistoty a frustrace. Přestože jsme ty průtahy nezavinili my, považujeme za zbytečné, aby to naši spoluobčané zažívali dál. Proto dále na garancích striktně netrváme a splnění slibů si ohlídáme sami. Dneska už všichni vědí, že to budeme umět.
Kdykoli to bude třeba, akci zopakujeme a budeme stejně odhodlaní a jednotní jako jsme byli posledního půl roku," uzavírá Engel.