Kromě lahodné chuti je neméně zábavné i to, že pak choi má mnoho rozdílných názvů a jmen, že může dojít k nepochopení i záměně, nebo dokonce k tvrzení, že pak choi existuje ve více variantách. Podstatné však je, že pak choi již běžně vidíte v obchodech a tak neváhejte a nakupujte! Oživí vám asijská jídla a navíc budete štíhlí a zdraví.
Co je pak choi?
Jde o druh noblesního čínského zelí s krátkými masivními stonky světlé zelené až bílé barvy s krásně lesklými, bohatými, hladkými a i různě barevnými zelenými listy, které mají často bohaté vroubkování. Listy a zvláště bílé hladké stonky mají hezkou texturu a jsou křupavé a jejich chuť se pohybuje někde mezi zelím, kapustou a špenátem, je dokonce trochu nasládlá. Zvláště mladé kousky Pak choi, někdy také nazývané “ baby pak choi” se jí čerstvé, jsou totiž nejjemnější, což ocení milovníci salátů. Labužníci však vědí, že nejlepší pak choi je jen krátce uvařená.
o autorce |
Pak choi nebo bok choy?
Je to asi jedno,jak budete tuto zeleninu nazývat, jde vlastně o stejnou rostlinu ze zmíněné čeledi čeledi Brassica a jedná se o druh čínského zelí. Rozdíl je údajně v barvě řapíků, pokud jsou zelené, jde o pak choi, pokud jde o bílé, jde o bok choy. I přes toto tvrzení zde existují ještě další podskupiny, které se liší podle barvy listových řapíků. Tato rostlina se hojně vyskytuje v Číně, kde se výslovnost jejich jména liší podle toho zda mluvíte mandarínsky anebo kantonsky, takže výslovnost kolísá mezi tsching tsae a beh-chhai.
Vyskytuje také na Filipínách, zde se vyslovuje jako pechay a hojně ve Vietnamu, ale i v Japonsku a Koreji. Jde tedy o významnou součást asijské kuchyně. V Británii se jí také říká čínský mangold, čínská hořčice, celerová hořčice anebo lžičkové zelí anebo dokonce koňské ucho, zřejmě podle tvaru listů, podle chuti asi ne... Ať už tedy vyslovíte a pojmenujete toto pekingské zelí jakkoliv, hlavně užijte správný název podle místa, aby vám všichni rozuměli.
S pak choi budete štíhlí
Nejen málo kalorií je hlavní přednostní pak choi, má totiž více zdravotních benefitů pro náš organismus, přesto je nejzajímavější právě to, že jde o silně dietní surovinu, ve 100 g je totiž jen 13 kalorií(!) a dokonce se tvrdí, že pomáhá spalovat kalorie další. Je plná vitamínů zvláště A, (stačí jíst 100 g pak choi denně abyste dosáhli na denní dávku) C, K obsahuje i vitamíny ze skupiny B, a spoustu dalších výživných látek a minerálů, zvláště vápníku a železa.
Má silně antioxidační účinky, takže pomáhá chránit vaše tělo před rakovinovým bujením. Svým významným obsahem železa působí v krevním oběhu a eliminuje špatných cholesterol. Celkově se pak choi zařadil jako druhý v ranku 47 rostlin s největší koncentrací výživných látek, což je velmi vypovídající tvrzení.
Co připravit s pak choi? Lehce hořčičná příchuť je výhodou
Především jak už původ napovídá, skvěle se hodí do asijských receptů. Přidává se většinou v závěrečné fázi přípravy a to jak do polévek, dušených pokrmů i masitých a dále do pokrmů z wok pánve, takže k rýži i nudlím. Syrovou lze pak choi použít do všech možných salátů a sendvičů, či si jí smíchat ve známý salát ze zelí, mrkve a cibule, který každá zná jako anglický coleslaw (čti: kousló).
Pokud připravujete pokrmy s pak choi, lze ho nakrájet anebo jen rozpůlit, dokonce někdy vhodit do hrnce celé. V případě vaření se pak choi má v dosahu tepla “ ohřát “ jen na 2-3 minuty stejně tak na pánvi wok. Pokud však vaříte celý pak choi, doba varu jde až k osmi minutám.Pak choi ochutí vaše pokrmy s náležitou grácií. Ochutnejte pak choi s vepřovými kuličkami a rýžovými nudlemi v kuřecím vývaru. Jídlo plné asijských chutí, jako stvořené pro začátek podzimního období.
Kuličky z vepřového masa a baby pak choi
Na kuličky:
- 500 g mletého vepřového masa (nejlépe jen 8% tuku)
- 4 stroužky česneku
- 5 cm čerstvého zázvoru
- 3 lžičky sojové omáčky
- 1 větší limetka
- 1 šalotka
- 1 lžička mořské soli
- čerstvě namletý černý pepř
Na polévku:
- 1,5 litru kuřecího vývaru
- 1 balení salátové cibulky
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 1 šalotka
- 4 menší pak choi ( baby pak choi)
- čerstvý koriandr
- 100 g čerstvých zelených fazolek
- 1 balení plochých širších rýžových nudlí
Nejdříve do většího hrnce nalijeme kuřecí vývar. Přidáme oloupaný a na plátky nakrájený čerstvý zázvor, přidáme půlku balení salátových cibulek podélně rozkrojených a zahřejeme. Necháme mírně probublávat a případně ještě dolijeme vodu. Mezitím si připravíme masové kuličky. Do mísy vložíme mleté maso a postupně přidáváme na jemno nakrájenou šalotku, rozdrcený a prolisovaný česnek, oloupaný a nastrouhaný zázvor, nastrouhanou kůru z jedné limetky. Ochutíme solí, pepřem a sojovou omáčkou a vše rukou zamícháme. Z masové hmoty vytvoříme kuličky a poklademe je na prkénko.
Mezitím si podle návodu uvaříme rýžové nudle, většinou stačí je jen zalít právě vařícím litrem vody ve velké míse a nechat je 10 minut dojít. Poté nudle slijeme do sítka, propláchneme studenou vodou, aby se úplně oddělily, okapeme je a dáme zatím stranou.
Z vývaru vyndáme uvařený zázvor a salátovou cibulku a šalotku, uvedeme do varu a postupně opatrně vkládáme masové kuličky. Necháme je ve vývaru povařit jen 5 minut a poté přidáme zelené fazolky nakrájené na poloviční délku a vaříme jen 2 minuty. Nakonec do polévky vložíme rozkrojený pak choi a necháme už jen minutu mírně povařit. Na závěr přidáme do polévky rýžové nudle a zbytek nakrájené jarní cibulky a vše opatrně smícháme a podáváme do misek anebo do hlubokých talířů. Ozdobíme čerstvým koriandrem.