Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Saláty podle šéfkuchaře. Připravte si je v parných dnech k večeři

Jídlo

  6:43
V letních dnech není chuť k jídlu příliš velká, večeře by navíc neměla zatěžovat organismus. Ideální variantou jsou proto saláty. Nechte se inspirovat recepty Romana Paluse, šéfkuchaře restaurace Alcron.

Caesar salát můžete dokončit hoblinkami parmazánu a kapary, hodí se i kousek masa – nejlépe slanina. Chybět by neměly krutony z bílého chleba. Aby byly uvnitř měkké a přitom hezky křupavé, připravujte je z den starého pečiva a salát jimi zdobte až úplně na závěr. foto: MAFRA - Tomáš Krist

Caesar salát

  • 400 g římského salátu
  • 100 g parmezánu
  • 12 plátků anglické slaniny
  • bílý chléb
  • 100 g žloutků 
  • 250 ml olivového oleje
  • 4 ančovičky
  • 5 stroužků česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • worchesterská omáčka
  • dijonská hořčice
  • sůl, pepř, bílý vinný ocet

Postup: Žloutky vložíme do mísy, přidáme k nim citronovou šťávu, promícháme a za stálého šlehání do směsi pomalu přiléváme olivový olej. Do hotové majonézy přidáme nadrobno nasekaný česnek a ančovičky a znovu prošleháme. Dresink ochutíme hořčicí, worchesterskou omáčkou, solí a pepřem. Pokud je potřeba, přidáme i trochu vinného octa. Salátové listy důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kusy. Před podáváním je smícháme s připraveným dresinkem a větší částí plátků parmazánu, dobře promícháme a přemístíme do hlubokých talířů. Doplníme krutony z bílého chleba, opečenou křupavou slaninou a zbylými plátky parmazánu, přidat můžeme i kapary.

Nejmenší špenátové lístky je podle Romana Pauluse nejlepší zpracovat právě do salátu. Ty trochu odrostlé někdy stačí jen zbavit dřevnatého stonku: nejlépe tak, že jednotlivé listy přeložíte napůl, jako když zavíráte knihu, a řapík odříznete nožem.

Salát z mladého špenátu s kozím sýrem

  • 150 g špenátových listů
  • med
  • citronová šťáva
  • 50 ml ořechového oleje
  • pepř z mlýnku
  • sůl
  • polosušená rajčata
  • ořechy podle chuti (vlašské, lískové, piniové)
  • 200 g kozího sýra
  • čtyři plátky bílého toastového chleba

Postup: Nejprve si připravíme zálivku: med (pokud není dostatečně tekutý, krátce jej zahřejeme) s olejem, citronovou šťávou, pepřem a solí vyšleháme do hladké emulze. Do mísy si připravíme pečlivě omyté špenátové listy, ochutíme je zálivkou a doplníme rajčaty a orestovanými ořechy. Promícháme. Porce sýra nejprve pečeme v troubě při 150 stupních asi minutu a půl a pak ještě krátce zagratinujeme pod grilem. Podáváme společně se salátem, můžeme přidat i plátek chleba opečený na olivovém oleji, olivy, pár kapek ořechového oleje či dýňová semínka.

Ryba a sůl patří k sobě. Kromě marinování (nahoře salát ze slanečků) však můžete rybu v soli taky upéct. Nemusíte se bát, že by byla přesolená - na povrchu masa se vytvoří krusta, kterou poté, co lehce popraská, jednoduše odstraníte

Salát ze slanečků s červenou řepou

  • 200 g slanečků bez kostí
  • 1 jablko
  • 200 g červené řepy
  • 1 malá červená cibule
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce jogurtu
  • jablečný oce
  • kopr, křen, černý pepř z mlýnku

Popis: Červenou řepu uvaříme ve slané vodě doměkka. Nebo ji můžeme upéct v troubě: buď jen tak, naskládanou do pekáčku, pokapanou olivovým olejem, osolenou a opepřenou, nebo v soli. V tom případě pekáč solí řádně vysypeme, vložíme na ni celé, umyté, ale neloupané bulvy a ty solí znovu zasypeme. Při cca 180 stupních se bude řepa péct asi půl až tři čtvrtě hodiny - záleží na její velikosti. Hotová je ve chvíli, kdy jde nožem lehce rozkrojit. Uvařenou či upečenou řepu oloupeme, necháme důkladně vychladit a nakrájíme na kostky. Podobně nakrájíme i ryby a jablko, cibulku nasekáme najemno. V misce vše smícháme a salát ochutíme čerstvě mletým pepřem, nastrouhaným křenem, jablečným octem a jemně nasekaným koprem. Nakonec vmícháme smetanu a jogurt a podáváme - nejlépe s celozrnným pečivem, jako příloha se však hodí i vařený brambor.

Čekankový salát s medem a modrým sýrem

  • 2 hlávky čekanky
  • 2 hrušky
  • 10 dkg gorgonzoly (nebo jiného výraznějšího sýra s modrou plísní)
  • asi 5 dkg vlašských ořechů
  • ořechový olej
  • ocet (jablečný, vinný)
  • med, sůl, pepř

Lístky čekanky natrháme na větší kusy, hrušky nakrájíme na kostičky, sýr rozkrájíme nebo rozdrolíme na malé kousky. V misce si smícháme ocet s ořechovým olejem a medem, ochutíme solí a pepřem. V salátové míse promícháme natrhanou čekanku s polovinou dresinku a vmícháme kostičky hrušek a sýra. Ořechy nasekáme nahrubo a salát jimi posypeme. Na závěr zakapeme zbytkem dresinku. Pak pár kapek citronové šťávy a trochu vody, to aby se naředila majonéza. Vymixujeme, ale ne úplně najemno – česnek a ančovičky mohou zůstat hrubší, aby je v zálivce bylo trochu cítit. Opatrně se solí – majonéza i ančovičky už jsou slané, přidáme trochu pepře z mlýnku.

Čekankový salát s medem a modrým sýrem.

Salát z červené čočky

  • 250 g červené čočky
  • jarní cibulka
  • 1 větší paprika
  • rýžový ocet
  • balzamico creme
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup: Oba druhy čočky uvaříme doměkka, papriku a cibulku nakrájíme na drobné kostičky. Všechny suroviny smícháme a ochutíme rýžovým octem, balsamikem, olivovým olejem, solí a pepřem. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě.

Dětem chutná červená čočka mnohem víc než klasická hnědá, protože je sladší. Nebojte se ji dochutit – třeba indickou směsí garam masala, olivovým olejem, kurkumou nebo čerstvou zeleninou
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!