Caesar salát
- 400 g římského salátu
- 100 g parmezánu
- 12 plátků anglické slaniny
- bílý chléb
- 100 g žloutků
- 250 ml olivového oleje
- 4 ančovičky
- 5 stroužků česneku
- šťáva z jednoho citronu
- worchesterská omáčka
- dijonská hořčice
- sůl, pepř, bílý vinný ocet
Postup: Žloutky vložíme do mísy, přidáme k nim citronovou šťávu, promícháme a za stálého šlehání do směsi pomalu přiléváme olivový olej. Do hotové majonézy přidáme nadrobno nasekaný česnek a ančovičky a znovu prošleháme. Dresink ochutíme hořčicí, worchesterskou omáčkou, solí a pepřem. Pokud je potřeba, přidáme i trochu vinného octa. Salátové listy důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kusy. Před podáváním je smícháme s připraveným dresinkem a větší částí plátků parmazánu, dobře promícháme a přemístíme do hlubokých talířů. Doplníme krutony z bílého chleba, opečenou křupavou slaninou a zbylými plátky parmazánu, přidat můžeme i kapary.
Salát z mladého špenátu s kozím sýrem
- 150 g špenátových listů
- med
- citronová šťáva
- 50 ml ořechového oleje
- pepř z mlýnku
- sůl
- polosušená rajčata
- ořechy podle chuti (vlašské, lískové, piniové)
- 200 g kozího sýra
- čtyři plátky bílého toastového chleba
Postup: Nejprve si připravíme zálivku: med (pokud není dostatečně tekutý, krátce jej zahřejeme) s olejem, citronovou šťávou, pepřem a solí vyšleháme do hladké emulze. Do mísy si připravíme pečlivě omyté špenátové listy, ochutíme je zálivkou a doplníme rajčaty a orestovanými ořechy. Promícháme. Porce sýra nejprve pečeme v troubě při 150 stupních asi minutu a půl a pak ještě krátce zagratinujeme pod grilem. Podáváme společně se salátem, můžeme přidat i plátek chleba opečený na olivovém oleji, olivy, pár kapek ořechového oleje či dýňová semínka.
Salát ze slanečků s červenou řepou
- 200 g slanečků bez kostí
- 1 jablko
- 200 g červené řepy
- 1 malá červená cibule
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce jogurtu
- jablečný oce
- kopr, křen, černý pepř z mlýnku
Popis: Červenou řepu uvaříme ve slané vodě doměkka. Nebo ji můžeme upéct v troubě: buď jen tak, naskládanou do pekáčku, pokapanou olivovým olejem, osolenou a opepřenou, nebo v soli. V tom případě pekáč solí řádně vysypeme, vložíme na ni celé, umyté, ale neloupané bulvy a ty solí znovu zasypeme. Při cca 180 stupních se bude řepa péct asi půl až tři čtvrtě hodiny - záleží na její velikosti. Hotová je ve chvíli, kdy jde nožem lehce rozkrojit. Uvařenou či upečenou řepu oloupeme, necháme důkladně vychladit a nakrájíme na kostky. Podobně nakrájíme i ryby a jablko, cibulku nasekáme najemno. V misce vše smícháme a salát ochutíme čerstvě mletým pepřem, nastrouhaným křenem, jablečným octem a jemně nasekaným koprem. Nakonec vmícháme smetanu a jogurt a podáváme - nejlépe s celozrnným pečivem, jako příloha se však hodí i vařený brambor.
Čekankový salát s medem a modrým sýrem
- 2 hlávky čekanky
- 2 hrušky
- 10 dkg gorgonzoly (nebo jiného výraznějšího sýra s modrou plísní)
- asi 5 dkg vlašských ořechů
- ořechový olej
- ocet (jablečný, vinný)
- med, sůl, pepř
Lístky čekanky natrháme na větší kusy, hrušky nakrájíme na kostičky, sýr rozkrájíme nebo rozdrolíme na malé kousky. V misce si smícháme ocet s ořechovým olejem a medem, ochutíme solí a pepřem. V salátové míse promícháme natrhanou čekanku s polovinou dresinku a vmícháme kostičky hrušek a sýra. Ořechy nasekáme nahrubo a salát jimi posypeme. Na závěr zakapeme zbytkem dresinku. Pak pár kapek citronové šťávy a trochu vody, to aby se naředila majonéza. Vymixujeme, ale ne úplně najemno – česnek a ančovičky mohou zůstat hrubší, aby je v zálivce bylo trochu cítit. Opatrně se solí – majonéza i ančovičky už jsou slané, přidáme trochu pepře z mlýnku.
Salát z červené čočky
- 250 g červené čočky
- jarní cibulka
- 1 větší paprika
- rýžový ocet
- balzamico creme
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup: Oba druhy čočky uvaříme doměkka, papriku a cibulku nakrájíme na drobné kostičky. Všechny suroviny smícháme a ochutíme rýžovým octem, balsamikem, olivovým olejem, solí a pepřem. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě.