15. prosince 2009 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Šéfkuchaře Gordona Ramsayho
zachránila televizní sláva

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Gordon Ramsay | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Gordon Ramsay | foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny
Světové kuchařské eso a televizní hvězda Gordon Ramsay (43) má za sebou rok, na který by zřejmě nejraději zapomněl. Jeho společnost Gordon Ramsay Holdings, ve které Ramsay vlastní 69 procent a zbytek jeho tchán Chris Hutchenson, téměř zbankrotovala. Jak však Ramsay řekl agentuře Bloomberg, zachránila ho jeho televizní sláva.

Problémy jeho restauračního impéria vyvrcholily na podzim 2008, poté co mu banka Royal Bank of Scotland vypověděla smlouvu na úvěr ve výši 10,5 milionu liber. Auditorská firma KPMG, kterou banka najala, mu tehdy dokonce doporučila, aby jeho firma vyhlásila bankrot, propustila stovky lidí a zavřela skoro všechny restaurace.

"V prosinci, lednu, únoru a březnu jsem cítil největší tlak. Tyto čtyři měsíce byly nejstrašnější, jaké jsem ve svém podnikání zažil," vzpomíná Ramsay, který byl v té době v Hollywoodu.

Většinu z prvních 12 týdnů roku 2009 zde natáčel americkou verzi své slavné kuchařské reality show Hell's Kitchen (Pekelná kuchyně), ve které to pořádně osladí novým uchazečům, kteří aspirují na pozici kuchaře a snaží se vybojovat svou vlastní restauraci. Po dni plném natáčení často ještě trávil hodiny na telefonu, kdy s Hutchensonem probíral, jak zachránit jejich společný podnik.

Pro Ramsayho byl přitom bankrot nepředstavitelný, a i když by dával finanční smysl, byl by pro něj obzvlášť trapný, protože jeho pořad Kitchen Nightmares ho stylizuje do role zachránce restaurací jiných lidí.

"Není dobré dělat pořad Kitchen Nightmares, kde radíte majitelům neúspěšných restaurací, jak napravit podnikání, a sám zbankrotovat," podotkla Pat Llewellynová, která pořad produkuje a je Ramsayho partnerkou v produkční společnosti One Potato Two Potato. Až do roku 2009 přitom Ramsay provozoval po celém světě 20 restaurací. Mimo jiné na místech jako Londýn, Paříž, Praha, Dubaj, New York nebo Tokio, pro které získal 12 michelinských hvězdiček, které jsou v kulinárním světě to, co ve filmovém Oskaři.
Více než on měli pouze Francouzi Joel Robouchon (25) a Alain Ducasse (18).

Gordon Ramsay si vybral pro expanzi tu nejhorší dobu. V roce 2008, kdy se začala projevovat finanční krize a zákazníci začali omezovat své výdaje, otevřel osm nových restaurací.


Kromě toho působil v pěti televizních pořadech, které vybudovaly jeho pověst jako mistra kuchaře, který ve snaze o dosažení dokonalosti neváhá nadávat a křičet.

Právě jeho snaha o dokonalost a maximální kontrolu však byla jedním z důvodů, proč se ocitl na pokraji krachu. Zatímco ostatní velcí mistři kuchaři jako Ducasse a Robuchon jen zřídka vlastní své restaurace zcela, ale omezují se na konzultace, vytvoření menu a spuštění provozu.

Ramsayho firma však vlastnila téměř všechny restaurace a kontrolovala vše od nájmu až po platy personálu, a to přesto, že jednotlivé restaurace od sebe dělily mnohdy obrovské vzdálenosti.
Kromě toho si Ramsay vybral pro svou expanzi tu nejhorší dobu. V roce 2008, kdy se začala projevovat finanční krize a zákazníci začali omezovat své výdaje, otevřel osm nových restaurací.

Hutchenson říká, že v roce 2008 se jejich měsíční ztráta vyšplhala na 200 tisíc eur měsíčně a jen mzdy zaměstnanců spolykaly 90 procent příjmů.



Aby odvrátili bankrot, tak jen v roce 2009 nalili oba muži do Gordon Ramsay Holdings devět milionů liber svých vlastních úspor.

Dohodli se s britskou vládou na odložení placení daní a snížili počet zaměstnanců ústředí z 86 na 56. Po týdnech jednání se podařilo Ramsaymu dohodnout s americkou společností Blackstone Group, v jejichž hotelech provozoval své restaurace na změně smluv.
Na základě této dohody převzal Blackstone nejprve Ramsayho restaurace v Hollywoodu a Versailles. V únoru opustil Ramsay svou pražskou restauraci Maze v hotelu Hilton.

V listopadu pak Blackstone převzal dvě restaurace v New Yorku a v Boca Raton na Floridě.

Ve zbývajících Ramsayho restauracích je dnes vše podřízeno omezování nákladů. Jeho londýnské bistro Foxtrot Oscar má například zavřeno v pondělí a v úterý. Boxwood Cafe v Berkeley ušetří 1500 liber měsíčně, jen tím, že přestalo používat čerstvé květiny.

Na přípravu jídel používají jeho restaurace levnější druhy masa, jako je hovězí plec, i když vyžadují větší dovednosti při přípravě.
Hutchenson říká, že nejhorší už má Gordon Ramsay Holdings za sebou a ve fiskálním roce, který končí v srpnu, by měl mít hrubý zisk před zdaněním, odečtením úroků, odpisů a amortizace sedm až osm milionů liber.

Společnost také pokročila s dvěma novými projekty, které připravuje na rok 2010. Petrus, který měl dvě michelinské hvězdičky, se v lednu přestěhuje do londýnské čtvrti Belgravia. Savoy Grill bude znovuotevřen po renovaci.

Přesto se chce Ramsay soustředit stejně jako předtím na televizi. "Chci život mimo mou kuchyni," říká Ramsay. Podle Hutchensona by mohly mít pro Ramsayho v budoucnu jeho restaurace ještě menší prioritu. "Mohu provozovat Gordonovu obchodní značku. Televize je jeho silná stránka. To je to, co rád dělá," myslí si Chris Hutchenson.

  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz