14. května 2015 6:03 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

SOUTĚŽ: Jak chutnala první republika?
Zkuste recepty a vyhrajte kuchařku

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Kuchařka první republiky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuchařka první republiky | foto: Smart Press
Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd. Jak jedli za první republiky obyčejní měšťané? Na čem si pochutnávala filmová hvězdy jako Adina Mandlová či Vlasta Burian?

Kuchařka první republiky je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země a prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou. Prostřednictvím kuchařky nahlédnete nejen do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana, ale také zjistíte, co běžně jedli prostí lidé třba na pražském Žižkově. 

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Polévka z červeného zelí s brusinkam

  • 200 g brusinek
  • 1 hlávka červeného zelí
  • 2 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení

Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.

Lososový sýr pěnový

  • 300 g měkkého prolisovaného tvarohu
  • 100 g másla
  • troška soli
  • půl lžičky nastrouhané cibule
  • 100 g velmi jemně nakrájeného uzeného lososa
  • 120 ml šlehačky
  • několik snítek kopru
  • plátek uzeného lososa na ozdobu

V misce utřeme máslo s tvarohem, přidáme sůl, cibulku, lososa, jemně nakrájený kopr a vše dobře promícháme. Potom přidáme šlehačku a směs metlou lehce prošleháme. Naneseme do paštiček. Ozdobíme proužky lososa a malou snítkou kopru. 

Zajímají vás další recepty? Vyhrajte Kuchařku první republiky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press Stačí jen do neděle 17. května odpovědět na otázku: Co je to dumlíkačka? 


apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.