24. listopadu 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Sympatické kapustičky.
Skvěle se hodí k masu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Pomalu pečené husí prso s růžičkovou kapustou a černým kořenem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pomalu pečené husí prso s růžičkovou kapustou a černým kořenem. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
Růžičková kapusta je téměř poslední zelenina, kterou můžeme ze zahrádky sklízet ještě v půlce listopadu. I po přemrznutí – bez sebemenší újmy vydrží i patnáctistupňové mrazy – je totiž poživatelná, často dokonce ještě jemnější a chutnější.

Růžičková kapusta je nutričně bohatá a přitom dietetická zelenina. Díky obsahu tiaminu a kyseliny listové umí tělo nastartovat k činnosti, i když se venkovní teploty i nálada většiny z nás pohybují kolem bodu mrazu. Ideální pokrm pro všechny, co trpí poruchami soustředění či chronickou únavou. Agresivně zelené kuličky jsou ale bohaté i na vitamin C, posilují imunitní systém, krvetvorbu a zvyšují pevnost tkání.

Ať už budete růžičkovou kapustu shánět na vlastní zahrádce nebo na trhu, vždy vybírejte jen jasně zelené a na dotek pevné hlavičky, ty se žlutými či nahnědlými skvrnami nebrat. Co se týče velikosti, platí úměra čím menší, tím lepší – drobnější plody jsou křehčí a prý i výživnější. I když jsou kapustičky stejně jako většina ostatních druhů zeleniny nejzdravější syrové, naše chuťové buňky obvykle preferují jejich tepelnou úpravu. Nejoblíbenější jsou v zeleninových polévkách, kde je obvykle snesou i jejich jinak zarytí odpůrci, skvěle se hodí na zapékání (třeba jen s trochou bešamelu a sýra) a využijete je i jako přílohu: třeba k vepřovému masu či zvěřině, jejíž sezona právě vrcholí.

Pomalu pečené husí prso s růžičkovou kapustou a černým kořenem

Budete potřebovat: * 4 ks husích prsou * 200 g růžičkové kapusty * 100 g černého kořene * 50 g řapíkatého celeru a mrkve * šalvěj, šalotka, česnek, rozmarýn * sůl, pepř * olej, čerstvé máslo

Postup: Očištěná husí prsa okořeníme a kůži opatrně nakrojíme ostrým nožem na malé kostičky tak, abychom neporušili maso. Opečeme na pánvi z obou stran a dopečeme v předehřáté troubě při 150 stupních po dobu asi 3 až 4 minut. (Prsíčko by mělo zůstat šťavnaté, proto je dobré jej péci pouze krátce a nechat odležet.) Růžičkovou kapustu a černý kořen uvaříme, orestujeme společně se šalotkou a česnekem na másle, přidáme čerstvé bylinky, osolíme a opepříme. Husí prso krájíme na tenké plátky a podáváme spolu se zeleninou, můžeme doplnit i bramborovými nočky.


Právě se zvěřinou růžičkovou kapustu doporučuje kombinovat i Roman Paulus, šéfkuchař pražské hotelové restaurace Alcron. "Kapustičky stačí krátce povařit a pak lehce orestovat na másle," říká a radí doplnit je ještě černým kořenem. Tahle u nás zatím docela málo známá a – bohužel – minimálně používaná zelenina trochu klame tělem – po oloupání je vlastně bílá, podobá se křenu, připravuje se jako chřest a chutí trochu připomíná pastinák. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení.

"Jen je dobré vařit jej ve vodě s trochou mléka – jinak dostane šedou až narezlou barvu," vysvětluje Roman Paulus.

Kapustičky je zase před vařením potřeba pořádně očistit a hlavně dole lehce naříznout do kříže. Chuť většiny brukvovitých druhů zeleniny vynikne, když se uvaří spíše doměkka, a pokud byste košťálu nepomohli, zůstaly by hlavičky uvnitř syrové.

Iva Pospíšilová
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz