Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Cizrnový krém či lívance s vločkami. Jak by se mohlo jíst ve školních jídelnách?

Jídlo

  6:39
Polotovary, dochucovadla a minimum čerstvých potravin. Běžný model, ve kterém fungují školní jídelny. Může za to nejen zastaralá vyhláška, ale i spotřební koš, podle kterého se v nich vaří. Častým problémem také bývá nefundovanost personálu.
Co připravit dětem k svačině? (ilustrační foto)

Co připravit dětem k svačině? (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Aktuální vyhláška o školním stravování umožňuje školním jídelnám vařit z polotovarů s dochucovadly i s minimem čerstvých surovin. Je proto terčem kritiky ze strany mnoha rodičů a odborníků. O změnu vyhlášky usiluje také iniciativa Skutečně zdravá škola, připravila proto ve spolupráci se školními jídelnami připravila Receptář, jehož cílem je pomoci ve školách vařit zdravěji, v rámci stávající legislativy a rozpočtových možností.

PUNČOCHÁŘ: Šéfkuchař se vydal do školní jídelny, nedalo se to jíst

Kuchařky navíc často ani nevědí, jak vařit zdravě, a proto vaří podle jídelníčků starých i desetiletí. „Máme zjištěno, že vařit z čerstvého a bez polotovarů je pro jídelnu pracnější, a navíc často ani nevědí, jak na to. Chybí jim na to znalosti a nemají se to ani kde naučit,“ vysvětluje problém Bohuslav Sedláček, zakladatel iniciativy. 

Spotřební koš

„Spotřební koš je velmi složitý a sestavit jídelníček je náročné i pro výživového specialistu. Kuchařky ale toto vzdělání zpravidla vůbec nemají a pro mnohé je obtížné sestavit jídlo zdravé a zároveň vyhovující vyhlášce. Proto jsme pro ty, kdo by chtěli jídelníček své školní jídelny zlepšit, připravili vzorové recepty,“ vysvětluje Sedláček. 

Studie: Když pro školní jídelnu vaří profesionál, jedí děti i květák

Ve spolupráci s kuchařkami, vedoucími jídelen, šéfkuchaři a výživovými specialisty připravila iniciativa receptář 75 základních pokrmů, které jsou vhodné pro přípravu ve školních jídelnách, odpovídají stávající legislativě i rozpočtovým nárokům, a přitom jsou to výživově hodnotná a kvalitní jídla, která mají navíc děti rády.

A co uvařit? Receptář nabízí recepty ze všech kategorií: polévky, saláty, slaká jídla, masitá jídla a jídla bez masa. Všechny recepty jsou připravená na deset porcí. 

Lívance s ovesnými vločkami

  • mléko 0,625 l
  • ovesné vločky 0,625 kg
  • tvaroh 0,625 kg
  • mouka hladká 0,625 kg
  • prášek do pečiva 0,003 kg
  • máslo 0,025 kg
  • vejce 5,000 ks
  • sůl 0,003 kg
  • olej stolní 0,003 l
  • cukr moučka 0,003 kg

Mléko zahřejeme, zalijeme vločky a necháme půl hodiny odstát. K ovesným vločkám s mlékem přimícháme tvaroh, mouku, prášek do pečiva, máslo, vejce, a špetku soli. Vše dobře rozmícháme a smažíme lívance. Můžeme podávat s jahodovým jogurtem.

Karbanátek celerový s kuřecím masem

  • sůl 0,02 kg
  • strouhanka 0,1 kg
  • celer 0,25 kg
  • vejce 3 ks
  • olej stolní 0,05 l
  • majoránka 0,002 kg
  • kuřecí řízky 0,9 kg

Kuřecí maso umeleme společně s celerem. Přidáme máčenou žemli v mléce, sůl, vejce a umícháme směs. Z těsta tvoříme karbanátky, které vložíme do gastronádoby. Karbanátky potřeme směsí oleje a sladké papriky a pečeme v konvektomatu.

Špagety s lilkem a rajčatovou omáčkou

  • Olej stolní 0,1 l
  • sůl 0,06 kg
  • těstoviny špagety 0,9 kg
  • cibule 0,1 kg
  • rajčata krájená sterilovaná 0,5 kg
  • česnek mražený 0,015 kg
  • lilek 0,7 kg
  • cukr krystal 0,03 kg
  • ajvar 0,05 kg
  • pepř mletý 0,001 kg
  • bazalka 0,003 kg
  • kečup 0,3 kg
  • sýr cihla 0,2 kg

Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme je a promastíme. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený lilek a opečeme. Krájená rajčata dáme do hrnce, zahřejeme, přidáme kečup, česnek, cukr, bazalku, sůl, pepř a ajvar a krátce povaříme. Špagety podáváme přelité rajčatovou omáčkou posypané strouhaným sýrem.

Cizrnový krém

  • voda 2,5 l
  • cizrna 0,3 kg
  • mrkev 0,1 kg
  • česnek 0,001 kg
  • majoránka 0,001 kg

Uvaříme, rozmixujeme, dochutíme. Možno použít i jnou zeleninu, která polévku zahustí (brambor, petržel, celer).

Cizrnová polévka

Salát Radicchio s hruškou

  • čekankové puky 0,6 kg
  • hrušky 0,702 kg
  • sýr plísňový niva 0,12 kg
  • limeta 0,067 kg
  • olej mammá 0,067 l
  • sůl 0,007 kg

Radicchio nakrájíme na nudličky a hrušky na kostičky a smícháme se šťávou z limetky, sýrem krájeným na kostičky a vše dochutíme olejem a solí.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.