Televizní pořady o gastronomii:
|
Do pořadu se mohl přihlásit kdokoliv z amatérských kuchařů či kuchařek se svým originálním nebo regionálním receptem v kategoriích – polévky, předkrmy, národní speciality, dezerty, dorty, mezinárodní speciality, různé...
Pořadem provází Adela Banášová a Petr Vágner. V porotě zasedla generální ředitelka vydavatelství Ringier Axel Springer Libuše Šmuclerová, uznávaný slovenský šéfkuchař dvou restaurací v Rakousku Michal Rabina a vydavatel jediného nezávislého průvodce po českých restaurací Pavel Maurer.
"Z toho co jsem zatím zažil v pořadu, mám pocit, že Slováci mají větší cit pro lokální suroviny a pokoru k jednoduchým sezónním jídlům," říká Pavel Maurer.
Z 1 500 přihlášených bylo vybráno 472 receptů. Castingy probíhaly v Praze, Bratislavě, Brně, Košicích a často byly doprovázeny silnými emocemi. "Když mi něco nechutná, tak to raději rychle zapomenu. Pro mě byly nepřijatelné pokrmy, ve kterých byly evidentně umělé ingredience. Na to jsem citlivý," říká Maurer.
Pokrmů ochutnali porotci skutečně mnoho: "Za jeden víkend jsme ochutnali asi 160 jídel. Mám pocit, jako bych v sobě měla malý kontejner," prozradila porotkyně Libuše Šmuclerová.
Za pravdu jí dali i ostatní porotci: "Jsem zvyklý ochutnávat, ale tolik špatných jídel najednou jsem ještě neochutnal," dodal šéfkuchař Michal Rabina.
A jaký recept nejvíce zaujal? "Jedli jsme v Čechách a na Slovensku hodně blafů. Ale například jsem ochutnal párance od jedné paní ze Slovenska - vynikající, jednoduché, levné a bylo v tom srdce! Nadchla mě také polévka, ve které byly čerstvě natrhané houby a to je to, co já oceňuji," řekl porotce Maurer.
Recept na bohatství se bude vysílat každé pondělí od 20.00 na TV Barrandov nebo TV JOJ. První díl diváci uvidí už 27. srpna. Finále proběhne 3. prosince 2012. Vítězný produkt bude vzápětí připraven pro širokou distribuci.