Úterý 25. června 2024, svátek má Ivan
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kuchař z Kluků v akci míří do Ameriky na gastrotour

Jídlo

  16:30
Šéfkuchař pražské restaurace Chateau St.Havel a protagonista televizního pořadu Kluci v akci Ondřej Slanina jede do Spojených států amerických, aby poznával místní gastronomickou kulturu v Programu pro zahraniční návštěvníky.

Ondřej Slanina, který je známý také z pořadu Kluci v akci. foto: Archiv PFF

Ministerstvo zahraničí Spojených státu amerických na základě výběrového řízení vybralo Ondřeje Slaninu spolu s dalšími 24 účastníky z celého světa, aby se zúčastnil Programu pro zahraniční návštěvníky (International Visitors Leadrship Program). 

Každým rokem všemi americkými programy projde na 4 400 návštěvníků z celého světa, jde především seznámení se a porozumění místní gastronomii, kultuře a obyvatelstvu Spojených států.

Rohovor s Ondřejem Slaninou

„Jelikož se z České republiky na americké programy dostane maximálně 20 osob během roku, považuji to za velkou příležitost nejen v poznávání jiné, velmi  rozmanité kultury, ale zároveň vidím návštěvu Spojených států jako dobrou příležitost k navázání profesních vztahů,“ popisuje své pocity mladý kuchař.

„Také doufám, že i já budu mít možnost seznámit místní obyvatele s českou gastronomií a nabyté zkušenosti z USA budu předávat našim hostův v restauraci i divákům pořadu Kluci v akci,“ doplňuje Slanina.

Na začátku programu navštíví Washington D.C., kde se seznámí s americkým protokolárním systémem z pohledu  gastronomie. Poté bude poznávat  gastronomii v New Yorku, kde mimo jiné navštíví i kuchařský pořad The Chef. 

Skutečný skvost vysoké gastronomie v podobě Slow food hnutí  bude objevovat v Napě v Kalifornii. Dále navštíví Nebrasku, kde bude mít možnost nahlédnout do života a zemědělství venkovských oblastí a setkat se s místními středoškolskými studenty. Ve státě Iowa bude mít příležitost navštívit Významný Food Festival a poznat jeho organizátory. Svůj program Ondřej ukončí v New Orleans, kde se bude učit legendární Kreolskou kuchyni.

Autoři: ,

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...