„Festival určený milovníkům dobrého jídla a pití se letos v Beskydech uskuteční osmým rokem, jeho návštěvnost roste, loni na něj zavítalo 40 000 lidí,“ sdělila mluvčí festivalu a pořádajícího Resortu Valachy Martina Žáčková.
Třetí pražský Michelin: polní kuchyně podle fantazie šéfkuchaře |
Festival o víkendu 1. a 2. října nabídne ochutnávky nejen valašských specialit, připraven bude mezinárodní farmářský trh, nechybějí ani soutěže o nejlepší frgál, typický valašský koláč, a nejlepší klobásu. Součástí festivalu jsou i galavečeře, při nichž ve Velkých Karlovicích hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou.
„Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto příležitost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat stovky kilometrů. Již u nás hostovali michelinští kuchaři z Itálie, Maďarska i České republiky, loni hosty nadchl historicky první český držitel michelinské hvězdy Pavel Pospíšil, žijící v Německu. Budapešťská Borkonyha, propojující v sobě prvky francouzského ležérního stylu a moderní rodinné restaurace, je jednou z pouhých pěti v Maďarsku, která se může pyšnit michelinskou hvězdou,“ uvedl ředitel festivalu Tomáš Blabla. Ákos Sárközi se ujme sobotní galavečeře, Kašpárek se představí v neděli při své kuchařské show, jeho pokrmy tak bude moci ochutnat širší veřejnost.
Burgery, sushi i mexická kuchyně. Kam v září vyrazit na food festivaly? |
„Nově je navíc letos do programu zařazena ještě další galavečeře speciálního hosta jako pomyslný předkrm gastrofestivalu. Těsně před hlavním víkendovým programem, ve středu 28. a pátek 30. září, se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně, která se honosí řadou ocenění,“ uvedla Žáčková.
Kromě galavečeří je vstup na gastrofestival zdarma. Lidé při něm navštěvují tamní horské hotely, penziony a restaurace v údolí Léskové a ochutnávají jejich speciality. Připraveny budou kuchařské show, řemeslný jarmark, barmanské večery, posezení s cimbálovými muzikami či frgálová manufaktura, ve které si mohou lidé pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu frgálů.