Pondělí 29. listopadu 2021, svátek má Zina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Karlovický gastrofestival. Valašské speciality i michelinští kuchaři

Jídlo

  6:40
VELKÉ KARLOVICE (VSETÍNSKO) - Na Karlovském gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku se na začátku října představí také dva držitelé michelinské hvězdy, šéfkuchař maďarské restaurace Borkonyha Ákos Sárközi a šéfkuchař pražské restaurace Field Radek Kašpárek.

Radek Kašpárek foto:  Michal Sváček, MAFRA

„Festival určený milovníkům dobrého jídla a pití se letos v Beskydech uskuteční osmým rokem, jeho návštěvnost roste, loni na něj zavítalo 40 000 lidí,“ sdělila mluvčí festivalu a pořádajícího Resortu Valachy Martina Žáčková.

Festival o víkendu 1. a 2. října nabídne ochutnávky nejen valašských specialit, připraven bude mezinárodní farmářský trh, nechybějí ani soutěže o nejlepší frgál, typický valašský koláč, a nejlepší klobásu. Součástí festivalu jsou i galavečeře, při nichž ve Velkých Karlovicích hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou.

„Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto příležitost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat stovky kilometrů. Již u nás hostovali michelinští kuchaři z Itálie, Maďarska i České republiky, loni hosty nadchl historicky první český držitel michelinské hvězdy Pavel Pospíšil, žijící v Německu. Budapešťská Borkonyha, propojující v sobě prvky francouzského ležérního stylu a moderní rodinné restaurace, je jednou z pouhých pěti v Maďarsku, která se může pyšnit michelinskou hvězdou,“ uvedl ředitel festivalu Tomáš Blabla. Ákos Sárközi se ujme sobotní galavečeře, Kašpárek se představí v neděli při své kuchařské show, jeho pokrmy tak bude moci ochutnat širší veřejnost.

„Nově je navíc letos do programu zařazena ještě další galavečeře speciálního hosta jako pomyslný předkrm gastrofestivalu. Těsně před hlavním víkendovým programem, ve středu 28. a pátek 30. září, se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně, která se honosí řadou ocenění,“ uvedla Žáčková.

Kromě galavečeří je vstup na gastrofestival zdarma. Lidé při něm navštěvují tamní horské hotely, penziony a restaurace v údolí Léskové a ochutnávají jejich speciality. Připraveny budou kuchařské show, řemeslný jarmark, barmanské večery, posezení s cimbálovými muzikami či frgálová manufaktura, ve které si mohou lidé pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu frgálů.

Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat