20. srpna 2016 6:19 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Učte se od Italů. Jak uchovat
unikátní chuť rajčat až do zimy?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Konečné dochucení čerstvými bylinkami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Konečné dochucení čerstvými bylinkami | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
Letos s rajčaty naložte jinak! Vyzkoušejte nový způsob jak zachovat rajčatům barvu, chuť a voňavý nádech, který už jen doplníte středomořskými bylinkami a orientální skořicí. Vytvoříte si tím zásobu na dny, kdy rajčata jsou již dávno dozrálá a keříčky již odvedly svoji houževnatou práci.

Barevné konzervování rajčat může mít i jinou podobu než jen přidání do kečupu, třeba jako marinovaná rajčata se skořicí a rozmarýnem. Oceníte je k masu, do salátu, k těstovinám i na pizzu.

Zavařujte rychle

Rychlé a příjemné uchování rajčat je výzva. A pokud se vám jich urodilo tolik, že nevíte co s nimi, dají se i úžasně připravit na dobu, kdy slunce již nedává rajčatům známou chuť. Podívejme se k Italům, rajčata v jejich kuchyni hrají prim a nechme se jimi inspirovat. Můžete totiž rajčata zpracovat nejen do oblíbeného kečupu, ale můžete mít i jiné způsoby jak chuť rajčat zachovat. A nový trend je rychlé zavařování s udržením a rozvinutím chutí.

Passata- jemná omáčka, kterou oceníte při vaření

Připravit si doma propasírovanou směs z rajčat, tedy lépe řečeno omáčku pro pozdější použití, je ideálním zpracováním rajčat. Navíc povařením rajčat totiž ceněný lykopen, významný antioxidant, který obsahují, je ještě účinnější a tak trochu paradoxně vařená rajčat jsou zdravější.

o autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz

Dagmar Heřtová

Passata je ideálním produktem k přidání do rajských omáček anebo k jiným pokrmům, kde potřebujete mít voňavou ryzí rajčatovou šťávu. K přípravě passaty se nejlépe hodí odrůdy perini a ramati, připravuje se totiž se slupkou, která se ale propasírováním odstraní.

Marinování a sušení rajčat

Pro marinování a sušení rajčat se nejlépe hodí malá cherry rajčátka, doporučují se odrůdy datterini a ciliegini. Při odrůdě ciliegini můžete použít i jejich verzi žlutých rajčátek, barevně vám vaše nakládaní osvěží. Rajčátka můžete nakládat do octa, nejlépe s přidáním česneku, kopru a voňavé bazalky.

Sušená či polosušená rajčátka jsou již známou cestou jak si je později vychutnat s větší intenzitou a chutí. Sušením v troubě při teplotě 140° C nejméně dvě hodiny a okořeněnou čerstvým tymiánem a sušeným oregánem a zasypaným cukrem získáte ideální rajčatovou směs, kterou oceníte v salátech, na pizze či u jiných pokrmů.

S bylinkami a kořením nešetřete

Na pikantní notu

Malá cherry rajčátka můžete naložit i trochu více pikantněji. Přidejte chilli papričky a doplňte černým pepřem, skořicí a bobkovým listem a restujte na olivovém oleji s přidáním balzamikového octa. Vařte však si jen 6 minut, ostatně jako všechna nakládaná rajčata. Na 1 kilo rajčat se neobávejte použít 5 chilli papriček, vyvážená pikantní chuť je zaručena.

Rajčata, skořice a bylinky - marinujte!

Naložená cherry rajčátka s bylinami a skořici jsou příkladem, jak lze rajčata uchovat moderním způsobem. A pokud použijete rajčátka barevná, získáte tím ještě větší efekt, protože jednoduše krásně vypadají, což ještě více vynikne až je dáte na stůl k masu, k těstovinám, na pizzu či do salátů. Voňavá marinovaná rajčata se skořicí a rozmarýnem vás okouzlí nejen proto, že se vaří jen 5 minut, ale i svoji pikantní chutí česneku a bylinek s hladivou skořicí.

K použití prakticky kdykoli
Dávejte do sterilovaných sklenic

Marinovaná rajčata se skořicí a rozmarýnem

  • 1 kg cherry rajčátek různých barev
  • 6 stroužků česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 velké snítky čerstvé rozmarýny
  • několik snítek tymiánu
  • 3 střední tyčky celé skořice
  • 1 lžička kuliček zeleného pepře
  • 4 čerstvé bobkové listy
  • mořská sůl

Nejdříve si omyjte cherry rajčátka, odstraňte stopky a rozkrojte napůl horizontálně. Na pánev dejte olivový olej a zahřejte. Nakrájejte česnek na tenké plátky a vhoďte na pánev, přidejte rajčata a celou skořici, 3 bobkové listy, (jeden si ponechte na konečné přidání do sklenic), kuličky zeleného pepře a jemně nasekanou snítku rozmarýnu, druhou větvičku si ponechte na konečné přidání do sklenic. Lístky čerstvého tymiánu odstraňte ze stopek a část přidejte ke směsi, zbytek ponechte na závěrečné přidání do sklenic, a vše osolte mořskou solí. Na pánvi vše zahřejte a za velmi jemného míchání povařte 5 minut. Připravte si sterilizovaných sklenice a plňte je i se šťávou, kterou rajčátka pustí. Přidejte ještě lístky rozmarýnu, tymiánu a bobkového listu. Uzavřete a ponechte v chladu. Po otevření skladujte v ledničce a spotřebujte do 1 týdne.

Bylinky a koření hrají při zavařování prim
DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz