Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

V selském stylu. Restaurace Na Statku vábí na českou kuchyni

Česká kuchyně

  6:13
Restaurací a hostinců, které se jmenují „Na Statku“, je napříč republikou nejméně šestnáct. Název je dobré lákadlo, vzbuzuje dojem tradiční a poctivé venkovské stravy. Také majitelé Statku v Mirošově vábí na vybranou českou kuchyni.

V selském stylu foto: Kateřina Svobodová

Pokud by člověk chtěl zjistit, jaký je nejčastější název restaurace či hospody v sousedním Německu, nejspíš by nutně musel dospět k závěru, že je to podnik, jenž si do štítu v nějaké podobě zapsal slovo radnice. Radniční restauraci tam má každé město i městečko a opravdu vždy stojí tam, kde se nachází sídlo místní městské správy.

U nás sice žádný oficiální žebříček názvů restaurací neexistuje, ale sonda do internetových katalogů restaurací a hospod naznačila, že v Česku máme hostinců nazvaných jednoduše Radnice, případně U Radnice skoro šedesát. V závěsu jsou provozovny pojmenované po lípě a dále ty, které stojí u železniční zastávky, a tak se nazývají Na anebo U Nádraží. Na padesát hospod se jmenuje Na Růžku, hostinců U Švejka je u nás jen šestnáct, stejný počet je i provozoven Pod Kaštany a Na Statku.

ČTĚTE TAKÉ:

Právě ty posledně uvedené mají v posledních letech o zákazníky postaráno; vše, co zavání venkovskou stravou, babiččinou kuchyní a chovem vlastních vepříků či tura domácího je v módě. Navíc slovo „statek“ slibuje víc než jen prostou chalupnickou stravu; vzbuzuje očekávání dávek opulentní krmě. Na jeden takový statek jsme se na Plzeňsko, do městečka Mirošova, vypravili.

Hlavně pro výletníky

Malebná zalesněná krajina na úpatí Brd láká k rodinným výletům. V nedaleké Dobřívi je k vidění unikátní technická památka ze šestnáctého století, vodní hamr na zpracování železa. Kováři tu během sezony ukazují, jak funguje strojním vybavením z 19. století. Nebo lze navštívit mirošovský zámek či se jen tak projít městem, kde se na místní faře scházeli Josef Dobrovský a Václav Matěj Kramerius.

Penzion s restaurací Na Statku stojí na samém kraji Mirošova. Z okolních turistických atrakcí musejí mít majitelé restaurace radost. O víkendech, za pěkného počasí, tu bývá přes obědy plno, přestože restaurace disponuje sto padesáti místy. A vydat se sem bez rezervace je dost rizikové. Zákazníky láká i dávná historie. Datuje se rokem 1870, kdy zde vznikl zájezdní hostinec U Mastných, současní majitelé dům zrekonstruovali v roce 2004. Zaparkovat lze přímo u silnice a odtud boční stranou proklouznout do rozlehlého klidného dvora. Velká travnatá plocha tvoří ideální „výběh“ pro děti, které se při čekání na oběd nudí a mohou si sem odběhnout v klidu a bezpečně pohrát.

Dlouhé zápraží v létě skýtá skvělé venkovní posezení, přes zimu je zasklené a stává se z něj zimní zahrada, kde se mohou hosté najíst, aniž by jim mrzly vidličky v rukou. Interiér podniku je laděn rustikálně. Vévodí mu stropy s přiznanými trámy, na nichž je zavěšen nějaký ten svazek cibule, kukuřice a sem tam cep či hrábě. Selských artefaktů tu je naštěstí užito s mírou, a tak nepůsobí nijak kýčovitě. Útulný dojem umocňují přiznané pálené cihly na zdech a do stejné barvy laděná dlažba.

Průzkum jídelního lístku ukázal, že na českou kuchyni se tu orientují jen zčásti. Kromě tradiční svíčkové (115 Kč), vepřa knedla zela (125), hovězích drštěk (115) či pomalu pečené kachny (215) je v nabídce třeba i černé rizoto s plody moře (149) a několik variací italských těstovin.

O víkendech k nabídce náleží specialita „slož si svoji pizzu ze 4 surovin“ (za 119), což je oblíbená volba dětských strávníků. Objednaný hovězí vývar z oháňky, játrovými knedlíčky a domácími nudlemi (39) sliboval slušný start oběda. Polévka plná chutí a vůně skvěle naladila na další chod, byť bychom se spokojili jen s jednou polévkovou vložkou – buď knedlíčky, nebo nudle. Obého je trochu přes míru. Pokrmy objednané jako hlavní chod nijak zvlášť neoslnily (ale ani neurazily). Nejlepší bylo jehněčí kolínko s bramborovým pyré (259), maso bylo upravené do měkka, lehce se oddělovalo od kosti. Bramborové pyré představovalo standard, přiložený hrášek s kousky mrkve však vykazoval značné známky únavy.

Housky i porce

Přílohy tu asi nejsou silnou stránkou kuchaře. Hranolky k objednanému BIO beef steaku (320), označené jako steakové, se ukázaly jako obyčejné mrazákové hranolky bez výraznější chuti. Steak kuchař dobře trefil do stupně medium, nicméně při pohledu na porci se na mysl neustále vkrádala pochybnost o slibovaných dvou stech gramech masa. V porovnání s jinými podniky působila o dost menším dojmem. Stejné podezření vzbuzovala i vepřová panenka ve pepřové krustě se šťouchanou kaší (189).

Existuje ale jedna věc, s níž na Statku opravdu umějí zacházet velmi dobře. A to je těsto. Každé ráno si tu pečou vlastní housky, které se podávají k polévkám a předkrmům. Také štrúdl s jablky a vanilkovým přelivem (45) objednaný jako dezert byl zjevně vlastní výroby. Křehký, vláčný, ovoněný jablíčky a mocně zasypaný práškovým cukrem. Zákusek nakonec spravil rozpačitý dojem z velikosti porcí. Suma sumárum: kuchyně je tu obstojná, lehce nadprůměrná, avšak nijak ohromující. Nikde v blízkém okolí však žádný lepší podnik nenajdete.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!