8. listopadu 2013 21:49 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Vařil pro Obamu i Bushe. Kuchařem
roku se stal mladý Patrik Bečvář

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Patrik Bečvář, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha, se stal Kuchařem roku | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Patrik Bečvář, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha, se stal Kuchařem roku | foto: ČTK
PRAHA Titul Kuchař roku získal na mezinárodním gastronomickém festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích šéfkuchař restaurace Zlatá Praha Patrik Bečvář. Vítěz pojede na týdenní stáž do vybrané zahraniční restaurace ověnčené kuchařskými cenami. Druhý skončil Ondřej Slanina z dua Kluci v akci, který vaří pro pražský Chateau St. Havel. Třetí místo obsadil Ondřej Koráb z hotelu The Augustine.

Soutěž Kuchař roku se letos zaměřila na tradiční českou kuchyni, desítka finalistů musela na českobudějovickém Gastrofestu připravit daňka a zakomponovat do menu podzimní suroviny.

O vítězi:

  • šest let pracuje v hotelu InterContinental v restauraci Zlatá Praha
  • vařil pro George Bushe nebo Baracka Obamu
  • několikrát oceněn na soutěži Gastro Hradec Králové
  • první místo z Gastro Vavřinec v roce 2012 
  • na IKA kuchařské olympiádě v Erfurtu loni získal stříbro

Do letošního 11. ročníku se přihlásilo celkem 16 profesionálních kuchařů. Do finále jich porota vybrala deset. Během čtyř hodin připravili kuchaři menu sestávající z předkrmu, hlavního jídla včetně přílohy a dezertu. Kromě daňčího masa jim byly na místě vylosovány sezonní suroviny, například houby nebo bylinky.

"Úroveň a kvalita gastronomie se stále zlepšuje," myslí si prezident pořádající Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. Může za to prý jednak osvěta a obliba nejrůznějších kuchařských show v televizi, ale také to, že mladí kuchaři mají v současnosti velké možnosti sbírat zkušenosti na soutěžích či v cizině. Připustil ale, že zlepšení je vidět hlavně ve větších městech a lepších podnicích.

Patrik Bečvář (uprostřed), Vlevo je druhý Ondřej Slanina , vpravo Ondřej Koráb

Zároveň potvrdil i trend odlivu mladých od řemesla. S dětmi, které jdou nyní do učení, je prý sice možná víc práce, když se jim ale věnuje dost času na zaučení, není problém vychovat z nich špičkové kuchaře.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz