Pondělí 17. června 2024, svátek má Adolf
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Soutěž Kuchař roku se letos zaměří na českou kuchyni

Jídlo

  7:00
PRAHA - Soutěž Kuchař roku se letos zaměří na tradiční českou kuchyni, desítka finalistů bude muset příští víkend na českobudějovickém GASTROfestu připravit daňka a zakomponovat do menu podzimní suroviny, řekl prezident pořádající Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec.
Grilovaná zvěřina (ilustrační foto)

Grilovaná zvěřina (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Úroveň českých kuchařů přitom podle Kubce stále roste, z více než stovky zemí ve Světové asociaci kuchařských společností je prý Česko v úspěšnosti na soutěžích do první dvacítky.

Do letošního 11. ročníku se přihlásilo celkem 16 profesionálních kuchařů, porota jich vybrala do finále deset. Je mezi nimi třeba známý televizní kuchař Ondřej Slanina z pražského Chateau St. Havel, Michal Krulich z berounské restaurace Bastila, ale i třeba kuchař Nemocnice na Homolce František Adámek.

Čtyři hodiny na celé menu

Během čtyř hodin budou muset připravit menu sestávající z předkrmu, hlavního jídla včetně přílohy a dezertu. Kromě daňčího masa jim budou na místě vylosovány sezonní suroviny, například houby nebo bylinky, které budou muset do soutěžních pokrmů zapracovat. Vítěz vybraný odbornou porotou postoupí do semifinále světové soutěže Global Chef Challenge. Oceněný kuchař také pojede na týdenní stáž do vybrané zahraniční restaurace ověnčené kuchařskými cenami.

Stav české gastronomie

"Úroveň a kvalita gastronomie se stále zlepšuje," myslí si Kubec. Může za to prý jednak osvěta a obliba nejrůznějších kuchařských show v televizi, ale také to, že mladí kuchaři mají v současnosti velké možnosti sbírat zkušenosti na soutěžích či v cizině. Připustil ale, že zlepšení je vidět hlavně ve větších městech a lepších podnicích. Zároveň potvrdil i trend odlivu mladých od řemesla. S dětmi, které jdou nyní do učení, je prý sice možná víc práce, když se jim ale věnuje dost času na zaučení, není problém vychovat z nich špičkové kuchaře.

Autoři: ,