Úroveň českých kuchařů přitom podle Kubce stále roste, z více než stovky zemí ve Světové asociaci kuchařských společností je prý Česko v úspěšnosti na soutěžích do první dvacítky.
Do letošního 11. ročníku se přihlásilo celkem 16 profesionálních kuchařů, porota jich vybrala do finále deset. Je mezi nimi třeba známý televizní kuchař Ondřej Slanina z pražského Chateau St. Havel, Michal Krulich z berounské restaurace Bastila, ale i třeba kuchař Nemocnice na Homolce František Adámek.
Čtyři hodiny na celé menu
Během čtyř hodin budou muset připravit menu sestávající z předkrmu, hlavního jídla včetně přílohy a dezertu. Kromě daňčího masa jim budou na místě vylosovány sezonní suroviny, například houby nebo bylinky, které budou muset do soutěžních pokrmů zapracovat. Vítěz vybraný odbornou porotou postoupí do semifinále světové soutěže Global Chef Challenge. Oceněný kuchař také pojede na týdenní stáž do vybrané zahraniční restaurace ověnčené kuchařskými cenami.
Stav české gastronomie
"Úroveň a kvalita gastronomie se stále zlepšuje," myslí si Kubec. Může za to prý jednak osvěta a obliba nejrůznějších kuchařských show v televizi, ale také to, že mladí kuchaři mají v současnosti velké možnosti sbírat zkušenosti na soutěžích či v cizině. Připustil ale, že zlepšení je vidět hlavně ve větších městech a lepších podnicích. Zároveň potvrdil i trend odlivu mladých od řemesla. S dětmi, které jdou nyní do učení, je prý sice možná víc práce, když se jim ale věnuje dost času na zaučení, není problém vychovat z nich špičkové kuchaře.