Úterý 18. června 2024, svátek má Milan
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Vařil pro Obamu i Bushe. Kuchařem roku se stal mladý Patrik Bečvář

Jídlo

  21:49
PRAHA - Titul Kuchař roku získal na mezinárodním gastronomickém festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích šéfkuchař restaurace Zlatá Praha Patrik Bečvář. Vítěz pojede na týdenní stáž do vybrané zahraniční restaurace ověnčené kuchařskými cenami. Druhý skončil Ondřej Slanina z dua Kluci v akci, který vaří pro pražský Chateau St. Havel. Třetí místo obsadil Ondřej Koráb z hotelu The Augustine.

Patrik Bečvář, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha, se stal Kuchařem roku foto: ČTK

Soutěž Kuchař roku se letos zaměřila na tradiční českou kuchyni, desítka finalistů musela na českobudějovickém Gastrofestu připravit daňka a zakomponovat do menu podzimní suroviny.

O vítězi:

  • šest let pracuje v hotelu InterContinental v restauraci Zlatá Praha
  • vařil pro George Bushe nebo Baracka Obamu
  • několikrát oceněn na soutěži Gastro Hradec Králové
  • první místo z Gastro Vavřinec v roce 2012 
  • na IKA kuchařské olympiádě v Erfurtu loni získal stříbro

Do letošního 11. ročníku se přihlásilo celkem 16 profesionálních kuchařů. Do finále jich porota vybrala deset. Během čtyř hodin připravili kuchaři menu sestávající z předkrmu, hlavního jídla včetně přílohy a dezertu. Kromě daňčího masa jim byly na místě vylosovány sezonní suroviny, například houby nebo bylinky.

"Úroveň a kvalita gastronomie se stále zlepšuje," myslí si prezident pořádající Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec. Může za to prý jednak osvěta a obliba nejrůznějších kuchařských show v televizi, ale také to, že mladí kuchaři mají v současnosti velké možnosti sbírat zkušenosti na soutěžích či v cizině. Připustil ale, že zlepšení je vidět hlavně ve větších městech a lepších podnicích.

Patrik Bečvář (uprostřed), Vlevo je druhý Ondřej Slanina , vpravo Ondřej Koráb

Zároveň potvrdil i trend odlivu mladých od řemesla. S dětmi, které jdou nyní do učení, je prý sice možná víc práce, když se jim ale věnuje dost času na zaučení, není problém vychovat z nich špičkové kuchaře.

Autoři: ,

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...