3. února 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Víkend: masopust,
speciální piva a chléb

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Zabijačka - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zabijačka - ilustrační foto. |
Masopustní veselice provoní zabijačkové speciality. Pokud nejste masožravci, můžete se v pondělí vydat do Toulcova dvora, kde se bude péct domácí chléb a vyrábět čerstvý tvaroh. Inspirujte se našimi gastrotipy:

Cesta pivních znalců nabídne Velen
3. - 5. února, vybrané restaurace po celé ČR, www.cestapivnichznalcu.cz

Vydejte se na cestu pivních znalců. O co jde? Každých 14 dní vám vybrané restaurace nabídnou jiný druh českého či moravského piva - od nefiltrovaných (kvasnicových) přes tmavá a polotmavá piva až k vícestupňovým speciálům. Tentokrát to bude světlý pšeničný ležák Velen z Černé hory. Seznam restaurací, kde vám tento speciál natočí, naleznete ZDE

Přečtěte si článek o netradičních pivech:

Karlínský masopust a zabijačkové speciality
4. února, od 11 hodin, Karlínské náměstí, Praha 8, www.praha8.cz

Tradiční masopust na Karlínském náměstí nabídne voňavé zabijačkové speciality, těšit se můžete na jitrnice, jelita, klobásy a další uzeniny. Na farmářských trzích budete moci zakoupit i další dobroty jako třeba masopustní koblihy. Pořádat se tu bude i masopustní průvod masek. Pokud maškaru nemáte, na místě si ji budete moci vyrobit. Děti vemte s sebou.

Ochutnávka růžových a mladých vín
4. února, od 19 hodin, zámeček La Veneria, Valtice,

Pokud toužíte zažít ochutnávku vedenou jedním z nejlepších valtických vinařů Romanem Zapletalem, vydejte se do Valtic. Nemusíte mít strach, degustace je určena i pro laiky. Během ní budete srovnávat moravská růžová vína s víny z Evropy a ochutnávat mladá valtická vína ročníku 2011. Za srovnávací ochutnávku vín s 12 vzorky zaplatíte 150 korun, za degustaci mladých moravských vín o 10 vzorcích pak 250 korun na osobu. V ceně je i degustační sousto a výklad vinaře.

Pečení domácího chleba a výroba tvarohu
6. února, od 15.30 do 18.30, Toulcův dvůr, Praha, www.toulcuvdvur.cz 
(stejná akce se bude konat také 22. února)

Pokud máte v pondělí čas, vydejte se do pražského Toulcova dvora. Ukáží vám tu, jak se pekl chléb a vyráběl tvaroh. Vše si budete moci vyzkoušet - nejprve vymlátíte cepem obilí, pak semelete zrno na mouku a zaděláte těsto. "Zatímco bude těsto kynout, pustíme se do výroby tvarohu. Nakonec upečeme malý chléb," lákají organizátoři akce. Vstupné je 80 korun. Kvůli omezenému počtu míst je nutná registrace.

gluGabriela Kolinová (Lukáčová)
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz