3. června 2009 12:08 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Vůně upražených semínek
koriandru se krásně rozvine

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
koriandr | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy koriandr | foto: Shutterstock
PRAHA Indonéský šéfkuchař Ari Munandar vás učí pracovat se surovinami, které používá asijská kuchyně. Tentokrát ho zaujala petržel východu - koriandr.
Tahle základní bylinka asijské kuchyně má obzvlášt pronikavou chuť, kterou je pro mě dost těžké popisovat. Každopádně je to rozhodně něco jako petržel východu a v Asii se používá opravdu hodně.

Mluvím o ní, protože jsem si všiml, že občas má někdo problém si ho oblíbit, prý kvůli lehce mýdlové chuti. Existují dokonce lidé, kteří ještě několik hodin po požití cítí jeho chuť v ústech.  Jedná se o zvláštní druh přecitlivělosti, ale takových lidí naštěstí chodí po světě málo.

Ačkoliv pravda je, že občas se mi v hotelu stane, že přijde z restaurace objednávka a host prosí, abychom mu jídlo uvařili, ale bez koriandru. Pokaždé odpovídám: lituju, ale nejde to. Bez něj to nefunguje. Má v pokrmech své nezastupitelné místo, nedá se ani vypustit, ani nahradit. 

Jestli máte asijské kuchyně rádi a chcete koriandru trochu přivyknout, poradil bych vám, abyste ho raději kombinovali a nenechali moc vyniknout o samotě. Nejlépe vám zachutná nadrobno nasekaný, tak jako například v curry pastě, kde s ostatními přísadami splyne v novou, odlišnou skladbu chutí. Dohromady se zázvorem, chilli, galangalem a ostatními surovinami chutná úplně jinak.

U nás doma v Indonésii se ovšem používají více semínka než listy a ty je dobré před použitím opražit lehce nasucho na pánvi, utlouct v hmoždíři a pak teprve, když se aroma pořádně rozvine, použít.

Moje máma odjakživa používala také kořen koriandru a nakládala s ním podobně jako třeba se zázvorem, tzn. že ho oloupala, nastrouhala na malé kousky a používala do curry pasty nebo do vývaru. Takže pokud koupíte koriandr i s kořenem, nemusíte ho vyhazovat, dá se dobře využít celý.

Kdo je Ari Munandar

Původem indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town (bývalá restaurace Maze Gordona Ramsayho). Dlouhá léta pracoval pro hotel Hilton po celém světě: v Asii, Evropě a Africe. Je mu 38 let, žije v Praze, kde se také oženil a má dvouletou dceru.
Ari Munandar
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz