Vánoční hvězdná štola
- 100 g hladké mouky
- 2,5 g kypřícího prášku do pečiva
- 20 g cukr moučky
- 4 g vanilkového cukru
- 0,5 ks vejce
- 60 g měkkého tvarohu
- 1,25 g soli
- 10 g rumu
- 50 g čerstvého másla
- 30 g rozinek
- 30 g brusinek
- 25 g plátků mandlí
- šťáva a kůra z ¼ citrónu
- 45 g marcipánu
- 30 g čerstvého másla na potření
- 35 g cukru moučky na posypání
- forma ve tvaru vánoční hvězdy
Postup: Předem si připravte všechny ingredience. V jedné misce postupně smíchejte cukr moučku, vejce, vanilkový cukr, tvaroh, rum a máslo. Postupně přidávejte prosátou mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Do druhé misky se připravte rozinky, brusinky, plátky mandlí a nastrouhanou citrónovou kůru. Rozinky nejlépe předem namočené v rumu. Základní těsto poté smíchejte s ovocem, mandlemi a propracujte.
Z těsta vytvořte bochánek, která ještě jemně poválejte, doprostřed pak vložte rovnoměrnou kuličku marcipánu a přehněte. Takto připravené těsto vložte do formy ve tvaru hvězdičky. Potřete rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 150 °C pečte asi 40 minut. Po upečení štolu opět potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Můžete podávat.
Tereza GondkováTereza Gondková je česká cukrářka, pekařka a spolumajitelka rodinné firmy se sítí cukráren Ollies, které se zaměřují na ruční výrobu tradičních i netradičních čerstvých dezertů a dortů z kvalitních surovin. Mezi vyhlášené produkty Ollies patří například dorty, makronky, zmrzliny a nově i francouzské éclairs, které jsou tradičním a oblíbeným francouzským dezertem, vyráběným z odpalovaného těsta a plněným krémem. Jak Tereza sama uvádí, jejím posláním je cukrářskými a pekařskými dovednostmi zprostředkovat lidem sladší, kvalitnější i zdravější život. V Ollies je zodpovědná za vývoj nových produktů a je garantem jejich výsledné kvality. Jejím cukrářským vzorem je Pierre Hermé. |