Sobota 15. června 2024, svátek má Vít
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Nejvyšší čas na hvězdnou vánoční štolu. Cukrářka poradí, jak ji vyrobit

Vánoční hvězdná štola foto: Ollies

Peče se od listopadu, protože vyžaduje dvou až třítýdenní rozležení v chladu. Její tvar by sice měl připomínat narozeného Ježíška v zavinovačce, proto vypadá jako nepletená vánočka, ale cukrářka Tereza Gondková z Ollies se rozhodla připravit svoji, jak sama říká, „poolízovanou“ verzi vánoční štoly ve tvaru malé vánoční hvězdy, kterou stačí nechat odležet jen jeden týden. Recept je jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.
  5:20

Vánoční hvězdná štola

  • 100 g hladké mouky
  • 2,5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 20 g cukr moučky
  • 4 g vanilkového cukru
  • 0,5 ks vejce
  • 60 g měkkého tvarohu
  • 1,25 g soli
  • 10 g rumu
  • 50 g čerstvého másla
  • 30 g rozinek
  • 30 g brusinek
  • 25 g plátků mandlí
  • šťáva a kůra z ¼ citrónu
  • 45 g marcipánu
  • 30 g čerstvého másla na potření
  • 35 g cukru moučky na posypání
  • forma ve tvaru vánoční hvězdy

Postup: Předem si připravte všechny ingredience. V jedné misce postupně smíchejte cukr moučku, vejce, vanilkový cukr, tvaroh, rum a máslo. Postupně přidávejte prosátou mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Do druhé misky se připravte rozinky, brusinky, plátky mandlí a nastrouhanou citrónovou kůru. Rozinky nejlépe předem namočené v rumu. Základní těsto poté smíchejte s ovocem, mandlemi a propracujte. 

Potřete rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 150 °C pečte asi 40 minut.
Vánoční hvězdná štola

Z těsta vytvořte bochánek, která ještě jemně poválejte, doprostřed pak vložte rovnoměrnou kuličku marcipánu a přehněte. Takto připravené těsto vložte do formy ve tvaru hvězdičky. Potřete rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 150 °C pečte asi 40 minut. Po upečení štolu opět potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Můžete podávat.

Tereza Gondková

Tereza Gondková je česká cukrářka, pekařka a spolumajitelka rodinné firmy se sítí cukráren Ollies, které se zaměřují na ruční výrobu tradičních i netradičních čerstvých dezertů a dortů z kvalitních surovin. Mezi vyhlášené produkty Ollies patří například dorty, makronky, zmrzliny a nově i francouzské éclairs, které jsou tradičním a oblíbeným francouzským dezertem, vyráběným z odpalovaného těsta a plněným krémem. Jak Tereza sama uvádí, jejím posláním je cukrářskými a pekařskými dovednostmi zprostředkovat lidem sladší, kvalitnější i zdravější život. V Ollies je zodpovědná za vývoj nových produktů a je garantem jejich výsledné kvality. Jejím cukrářským vzorem je Pierre Hermé.

Tereza Gondková
Autor:
Témata: cukr, máslo, těsto

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!