Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Etiketa pro Čechy: Nůž není tužka a vidličkou se nebagruje. Jak správně držet příbor?


Konce příborů se skrývají v dlaních, hroty vidličky směřují (většinou) dolů. | foto: Shutterstock

Premium
Zmlsaný člověk dnes ani neví co by. Tu ho láká všemi vychvalovaná pražská restaurace Alma a to ještě ani nestihl zajít na Staroměstské náměstí, kde se pod numerem 420 vaří moderní česká kuchyně. A proč zůstávat jen v hlavním městě, když v Plzni otevřelo věhlasné bistro Fred? Podniky, které letí, mají mnozí v malíčku. Poněkud horší už ovšem je, jak svírají příbor v dlani.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Všechna výše zmíněná místa jsou jistě dostatečně pompézním způsobem jak zahnat hlad. Návštěva gastro podniků je ale v české společnosti také překvapivě zážitkovou událostí z oblasti etikety.

Kde jinde spatřit tak pestrou přehlídku držení příboru. Ač etiketa uvádí pouze jediný správný úchop vidličky a nože, ve vyhlášené restauraci i obyčejné jídelně se lze setkat s nepřeberným množstvím chmatů.

Zatímco jeden strávník drží nůž jak tužku, druhý host má příbor za pletací jehlice, třetí porcuje řízek jako sup právě lapenou kořist a další připomíná střihoruké stvoření, které nechce své špagety carbonara sníst, ale vytvořit z nich umělecké dílo… Nehrozí při této šavlované vypíchnutí oka? A není takové snažení zbytečně vysilující?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se