Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Blahodárné účinky i skvělá chuť. Připravte si rybízovou limonádu

Jídlo

  6:40
Také se vám letos urodilo více rybízu než jste čekali ? A kynutých rybízových koláčů jste už přejedení, marmeládu na slepování lineckého cukroví už máte zavařenou a stále nevíte co s rybízem?

Rybízová limonáda s ledem a čerstvě natrhaným ovocem foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Nezoufejte a dopřejte tomuto báječnému ovoci více lásky a pozornosti, zaslouží si ji, při své skromnosti je překvapivě výjimečný.

Obyčejné ovoce – neobyčejný účinek na naše zdraví

Neprávem opomíjený rybíz, ať už červený, černý nebo bílý, je tradičně u nás běžné letní ovoce. Možná právě tato přírodní lahůdka vás nadchne, když se dozvíte, že na keři visí v hroznech kuličky jak drahokamy s těmi nejvýživnějšími látkami. O blahodárném účinku rybízu na celkovou kondici našeho organizmu už věděly naše babičky a možná dodnes nostalgicky vzpomínáme na připravovaná želé, rybízová vína a bublaniny. Nejlépe je si dát hrst rybízu hned po ráno k snídani, doslova vás „ nakopne“ nejen svoji svěží chutí, ale i stimulací vaší imunity. 

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz

Dagmar Heřtová

Rybíz je tak plný vitamínů, už jen 40 kuliček nám poskytne denní doporučenou dávku vitamínu C, a v rybízu jsou hojně zastoupeny i vitamíny skupiny B, niacin (vitamín B3) a kyselina pantothenová,( B 15). Nejvíce je však ceněný přítomný vitamín P, neboli rutin, který účinně chrání naše cévy. Rybíz obsahuje hodně vlákniny a tříslovin a má velký obsah pektinu a to vše spolu s ostatními stopovými prvky celkově stimuluje naší imunitu.

Možná, že důvodem ne právě velké pozornosti, kterou věnujeme ( tedy spíše nevěnujeme) rybízu je překvapení na jazyku, kdy se dočkáte ostré chuti místo očekávané sladké. Červené kuličky, od kterých spíše očekáváte na první pohled chuť sladkých bonbónů jednoduše matou. Ostřejší chuť některých odrůd je podobná brusinkám, ale přece jen při srovnání je o mnoho sladší. Brusinky jsou se svou zemitou nesmírně ceněné a já jen čekám, že se podobné pozornosti jednou dočká i červený rybíz, kdy také zažije svůj vítězný comeback.

Mimořádně lahodná osvěžující chuť - to je rybízová limonáda

Dopřávat si domácí lahodnou rybízovou šťávu je jednoduše in! Podivuji se, proč se rybízovému sirupu a šťávě nevěnuje tolik pozornosti, když příprava je tak snadná a chuť skvělá. Ve Skandinávii vám stejně jako bezinkový sirup nabídnou rybízovou limonádu téměř všude, jednoduše vědí co je dobré. V té souvislosti mám opravdové dilema. Je lepší bezinkový nebo rybízový sirup? Nevím, protože oba jsou lahodné, zdravé a neodolatelné!

Čerstvě natrhaný rybíz můžete ihned zpracovávat
Citron dodá výraznější chuť a navíc konzervuje

A navíc připravit si rybízovou limonádu je nesmírně snadné. Jednoduše si uděláte sirup ( hustší a sladší) nebo šťávu ( lehčí a méně sladkou) a pak už jen ředíte, minerálkou bez bublinek nebo perlivou vodou. Máte dvě možnosti jak naložit s rybízem. Buď chcete zachovat vše, co je v rybízu cenné a dobré a limonádu si uděláte na studena, je sice mnohem sladší a rychleji ji musíte spotřebovat anebo preferujete krátké povaření ( opravdu jen 5 minut) a větší intenzitu chutě. Obě varianty jsou skvělé!

Rybízová limonáda

(pro 2 litry sirupu k ředění)

  • 1 kg červeného rybízu
  • 500 g pískového cukru
  • 2 citróny
  • 1 limetka

Postup: Rybíz zbavte stopek a oddělte kuličky, nejlépe to jde vidličkou, obírání rukou trvá dosti dlouho. Operte v sítku krátce ve studené vodě. Dejte do hrnce, lehce rozmačkejte a přidejte 2 litry vody a 500 g pískového cukru. Citróny a limetku nakrájejte na osminky a vymačkejte z nich do hrnce šťávu a přidejte i s kůrou. Přiveďte k varu a vařte krátce jen 5 minut za stálého míchání. Odstavte z varu a nechte asi 30 minut stát, aby se vylouhovala dobrá chuť rybízu., citróny a limetku vyndejte. Zatím si připravte vypařené láhve, do kterých budete sirup plnit. Ještě teplý sirup dejte do sítka ( podle požadované čirosti sirupu volte jemnost sítka) a přeceďte a lehce propasírujte do jiné nádoby. Plňte do sklenic. Takto vyrobený sirup vydrží až 2 měsíce v lednici nebo se dá v plastových lahvích i zamrazit.

Rybízová limonáda

(za studena)

  • 750 g rybízu
  • 750 g cukru
  • 2 citróny
  • citrónová šťáva ze 2 citrónu

Postup: Rybíz zbavte stopek a operte ho. Do mísy dejte rybíz a cukr a vše co nejvíce rozmačkejte na kaši. Poté směs přeceďte a propasírujte přes sítko a nechte okapat. Přidejte šťávu ze dvou citrónů a zamíchejte. Plňte do sklenic a řeďte vodou nebo minerálkou na limonádu. Podávejte s ledem a citrónem.

Z koncentrovaných sirupů připravujte limonády. Podávejte s ledem a plátkem citrónu a pokud ještě máte červené hrozny rybízu, přidejte do limonády nebo jen tak na ozdobu sklenic. Pro slavnostnější variantu podávejte ve sklenicích na martini a přidejte gin. Takto připravený koktejl ozdobte plátky citrónu a podávejte s ledem. Pro útěchu si říkejte, že vitamíny vyváží alkoholický vliv koktejlu.

Rybízovou šťávu řeďte vychlazenou perlivou minerálkou a ledem

 

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...