Celníci tímto způsobem likvidovali padělané alkoholické nápoje zabavené v roce 2004 jedné obchodní společnosti. Dnes o tom informovala mluvčí Celního ředitelství v Hradci Králové Jitka Fajstavrová.
"Jednalo se o whisky, žitnou, Curacao Blue, Praděd macerát a líh o koncentraci 96,5 procenta. Byly pravděpodobně vyrobeny v České republice, jejich původ však není prokázán," uvedla Fajstavrová.
Likvidace destilátů trvala mnoho hodin, bylo je nutné naředit na velmi nízkou koncentraci, aby nezahubily mikroorganismy čistící odpadní vody.
"Lihoviny se vylévaly do jímky svážených vod a pomocí dávkovacího čerpadla a podle průtoku na čistírně a jejího zatížení se zabavený líh dávkuje v určitém množství přes usazovací nádrž do samotné biologické části, kde se přirozenou cestou rozloží," řekl Radek Martinák, který dohlíží na provoz čistírny.