Informovala o tom agentura AP. Produkce ementálu klesla už o třetinu a zejména menší výrobci se obávají, že výrobu budou muset omezit jen na pár bochníků denně, aby měli co ukázat alespoň turistům.
ČTĚTE TAKÉ: |
Podej ementálu v Severní Americe, kde je známý spíše jako "švýcarský sýr", se drasticky snížil. Kurz franku k dolaru i euru od začátku roku vzrostl o zhruba 20 procent a úměrně tomu klesly příjmy švýcarských firem ze zahraničí. Výrobci v zemi helvétského kžíže jsou přitom závislí na exportu.
Podle Adriana Zehndera, manažera jedné švýcarské mlékárny, jeho firmě už klesly tržby z prodeje ementálu v zahraničí na 5,49 franku (4,79 eura) za kilogram, z loňských 7,80 franku za kilogram. Většinu produkce totiž vyvážejí do USA a Evropy.
"Už se přibližujeme ke zlomové hranici, kterou je výnos 5,30 franku na kilogram. Potom budeme muset skutečně uvažovat o zastavení výroby," dodal Zehnder.