Letiště Praha začne příští týden testovat zařízení, které umí odhalit, co je v lahvích, které si lidé přinášejí k odbavení.
Detektor upozorní například na to, že nápoj, který vypadá jako kola, je ve skutečnosti nebezpečná kyselina. Pokud se přístroj s názvem Emili 1 osvědčí, mohl by pomoci ke zrušení současných omezení. Po teroristických útocích v Londýně z července 2005 byl na evropských letištích zaveden bezpečnostní systém, kvůli němuž nesmí na palubu nápoje, krémy a dětská výživa v baleních větších než 100 ml. „Je to perspektiva směřující ke zrušení zákazu,“ řekl LN bezpečnostní manažer Letiště Praha Stanislav Jonáš.
Vynálezce Norbert Klein z Výzkumného centra v německém Jülichu představil přístroj, který pracuje na bázi mikrovln, českým kolegům z Fyzikálního ústavu Akademie věd. „Objevili jsme princip, který dokáže rozpoznat složení tekutiny a podle toho vyhodnotit, jestli jde o kyselinu, hořlavinu, či běžný nápoj,“ vysvětluje Klein.
Více informací na straně 4
***
Přístroj, který pracuje na stejném principu jako mikrovlnka, dokáže poznat složení tekutin