Je provoz restaurace perspektivní činností?
Miroslav Kubec
prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Určitě ano. Pokud se restaurace provozuje s rozumem, tak jde o perspektivní obor, protože lidé vždy jedli, jedí a jíst budou. Krize chování zákazníků určitě částečně ovlivnila, projevuje se to především tím, že si vybírají levnější jídla. Na druhou stranu lze najít i pozitivní stránky, například zákazníci jsou nyní náročnější, a když už za něco zaplatí, tak za to požadují odpovídající kvalitu.
Michaela Scheibalová
provozovatelka kavárny Parkcafé Zlín
Momentálně provozování příliš perspektivní není. Naopak, většina pohostinských zařízení má problémy a bojuje o přežití. Majitelé propouštějí a v podnicích sami pracují, k ruce si často berou jen brigádníky. Jediné, co lze pozorovat, je přibývání nových kaváren.
Václav Stárek
generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR
Provozování restaurací je nyní na hranici ziskovosti. Hodně záleží na tom, kde ta restaurace je, o jaký typ se jedná či kdo tam chodí a podobně. Problémy nyní mají hlavně běžné restaurace v cenovém rozmezí hlavních jídel mezi 80 a 120 korunami. Pokud jsou navíc v nájmu, tak jsou v ještě těžší situaci.
Jiří Řezáč
šéfredaktor gastronomických portálů gastronews.cz a cukrar.cz
Záleží na významu restaurace, způsobu jejího provozu a atraktivnosti, na její poloze. Podíváme-li se na současný stav ekonomiky a politickou perspektivu, lze ve všeobecnosti říci, že i ten, kdo bude provozovat kvalitní restauraci, která se bude nacházet na dobrém místě, tak bude mít za příznivých okolností možná slušný prostředek k obživě. Ten ale zpravidla nebude možné definovat výrazem „životní perspektiva“.