• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Univerzita kávy přijímá první studenty

Česko

PRAHA Propagovat kulturu pití espresa a dalších kávových nápojů v České republice si klade za cíl Univerzita kávy, kterou včera v Praze otevřela společnost Illy. Posluchači tam mohou získat znalosti o historii, pěstování, zpracování, přípravě kávy i o nových trendech v oblasti kávové kultury. Vzdělávat se mohou profesionálové, ale také milovníci kávy.

„Smyslem vzniku univerzity je vzdělávání v oblasti kultury kávy. Cílem je podávat perfektní kávu, ať je to espreso, kapučíno, nebo jakýkoli kreativní drink,“ řekl lektor Jiří Jandák.

Podle něj mají Češi ke kávě velmi pozitivní vztah. „Poslední léta ukazují, že tíhnou zejména k italské kávové kultuře, zatímco americkou nebo německou příliš nepřijímají. Chceme jim pomoci v tomto vzdělávání a probudit v nich lásku ke kávě. Nutno ale dodat, že Češi udělali od takzvaného turka velký krok dopředu,“ dodal.

Preso jedině z padesáti zrnek kávy Zájemci o poznávání kávové kultury se mimo jiné dozvědí, že k přípravě sedmi gramů kvalitního presa je potřeba 50 kávových zrnek. Jedno špatné ovšem může celý výsledek pokazit. Výrobci tak musejí pečlivě dbát na výběr suroviny a její zpracování. Zrnka špičkové kvality tak projdou mnohonásobnou kontrolou, která zahrnuje ruční odběr a náročné smyslové testy. Konečný výsledek ovšem prý ze 70 procent záleží na člověku, který nápoj připravuje.

Populárním trendem v přípravě kávy je tzv. watte art, tedy malování mlékem na presu. Nechvalně známou „specialitou“ je však podle odborníků často špetka skořice na kopci napěněného mléka, která má zakrýt špatnou kvalitu a chuť presa.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás