2. ledna 2018 6:27 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak na jelení kolínko se šípkovou omáčkou? Poradí šéfkuchař

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Jelení kolínko s šípkovou omáčkou, křenovou kaší, kořenovou zeleninou, houbami... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jelení kolínko s šípkovou omáčkou, křenovou kaší, kořenovou zeleninou, houbami... | foto: HERGETOVA CIHELNA

Máte chuť na něco výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Vojtěcha Vaclavíka z Hergetovy Cihelny na jelení kolínko s šípkovou omáčkou, křenovou kaší, kořenovou zeleninou, houbami a gremolatou.

Jelení kolínko s šípkovou omáčkou, křenovou kaší, kořenovou zeleninou, houbami a gremolatou

Omáčka

  • 4 ks jelení kolínka přední
  • 1 ks velká cibule
  • 2 ks mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 ks česneku
  • 200 g slaniny
  • 400 ml červeného vína
  • 400 ml rajčatové polpy 
  • 400 ml kuřecího vývaru/vody
  • 2 ks bobkového listu 
  • 5 ks černého pepře
  • 5 ks nového koření
  • 5 ks jalovce
  • 5 větviček tymiánu
  • 70 g šípkové zavařeniny

Kolínka vykostíme a překrájíme na větší kostky. Osolíme a opepříme a opečeme na pánvi dozlatova. Slijeme přepálený olej, přidáme nový a zarestujeme nahrubo nakrájenou slaninu, zeleninu, a nakonec cibuli a česnek. Podlijeme vínem, necháme odpařit alkohol a přidáme rajčata a šípkovou zavařeninu. Vše i s kostmi z kolínek, vlažíme do pekáče a přikryté pečeme nejlépe přes noc na 95C. Když je maso měkké, vyjmeme maso a propasírujeme zbytek přes jemné síto. Pokud je omáčka potřeba zredukovat nebo zahustit, učiníme tak a podle potřeby dochutíme solí, šípkovou zavařeninou nebo citronem.

Křenová kaše

  • 100 g křenu 
  • 100 ml mléka

Najemno nastrouhaný, oloupaný křen vložíme do mléka a zahřejeme cca na 70C, rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout. Přecedíme a mlékem dochutíme kaši.

Vložka

  • 100 g slaniny
  • 1 ks mrkve 
  • 10 ks žampiony nebo lesní houby podle velikosti 
  • 15 ks stříbrné nakládané cibulky 
  • máslo
  • petržel
  • citron
  • sůl

Slaninu a zeleninu pokrájíme na kostičky velké asi jako cibulky. Zarestujeme slaninu, přidáme trošku másla, mrkev, houby a cibulky a necháme zezlátnout. Servírujeme nejprve kaši, vedle pak maso přelité omáčkou, restovanou zeleninu se slaninou a houbami a na závěr posypeme nasekanou petrželkou, postrouháme citronovou kůrou a po případě i jemně strouhaným křenem.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.