Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Důležité je nasadit si ten správný tvůrčí klobouk, říká spoluautor hudby k Sherlockovi Michael Price

Kultura

  6:00
Ve středu 27. ledna se v pražském Paláci Akropolis představí naživo v rámci Festivalu Spectaculare skladatel Michael Price, držitel ceny Emmy, spoluautor hudby k úspěšnému britskému seriálu Sherlock, spolupracovník režiséra Petera Jacksona na hudební stránce trilogie Pán prstenů a autor hudby k řadě dalších filmů a seriálů. V Praze vystoupí ve dvojici s cellistou Peterem Gregsonem.

Michael Price foto: Reprofoto

Lidovky.cz: Jaký program představíte v Praze? Co může pražské publikum očekávat?
Zahrajeme skladby z mého alba Entanglement, já budu hrát na klavír a elektroniku, Peter Gregson na violoncello. Pro pražské diváky jsme připravili speciální improvizovanou skladbu, Praha je velmi inspirativní místo.

Lidovky.cz: Jak jste se dostal ke spolupráci na seriálu Sherlock a co je vlastně podstatné u hudby pro podobný televizní seriál? Jak tuto hudbu skládáte?
Spoluautor hudby David Arnold zná mnoho let jednoho ze scénáristů Marka Gatisse. Když hledali hudební „hlas“ seriálu, zavolali nám. Někdy skládáme základní melodie či skladby, když dostaneme scénář. Většinou ale čekáme na zhlédnutí aspoň hrubého střihu a pak hudbu musíme vytvořit velmi rychle. Napnuté termíny skvěle koncentrují mysl!

Michael Price

  • Britský skladatel, aranžér a producent začal svoji kariéru v devadesátých letech hudbou pro představení moderního tance. V roce 1996 ho skladatel Michal Kamen pozval na práci k filmu Horizont událostí, kterým odstartovala Priceova dlouholetá soundtracková kariéra jako autora i hudebního editora. Jako editor je podepsaný třeba pod snímky Potomci lidí, Láska nebeská nebo pod trilogií Pán prstenů.
  • O roku 2010 spolupracuje s Davidem Arnoldem na seriálu stanice BBC Sherlock, za nějž byli čtyřikrát nominovaní na cenu Emmy, aby si ji konečně odnesli v roce 2014.
  • Věnuje se také současné vážné hudbě. V roce 2012 vydal u labelu Erased Tapes svoji kompozici A Stillness a o tři roky později se představil debutovým dlouhohrajícím albem Entanglement. Na jeho debutovém albu se minimalistické skladby s klavírem střídají s materiálem s velkolepými „soundtrackovými aranžemi“, ale jsou tu i pasáže s elektronikou či skladby využívající terénní nahrávky.
  • Časopis Rolling Stone zařadil Michaela Pricea mezi nejvýraznější debutanty roku 2015.

Držitel ceny Emmy a autor hudby k televizním seriálům Sherlock či Jekyll and Hyde Michael Price

Lidovky.cz: Jaké jsou rozdíly mezi skládáním pro vlastní alba či koncerty a pro filmy a seriály?
U filmu nebo seriálu to nejpodstatnější - příběh - již existuje. A já se snažím zvýraznit, podtrhnout dramatičnost, humor nebo emoce, které v tom příběhu jsou obsaženy. U vlastních skladeb tvořím příběh sám, což mi dává svobodu směřovat hudbu, kamkoliv já chci. Mám rád oba přístupy.

Lidovky.cz: Jsou tyto vaše dvě vnitřní tvůrčí osobnosti kompatibilní?
Když je dobrý den, velmi dobře se doplňují. A před tím než jdete do práce si musíte nasadit prostě ten správný „tvůrčí klobouk“.

Lidovky.cz: Spolupracoval jste s Peterem Jacksonem. Co bylo vaším cílem, úkolem, a jaké to je pracovat s tímto režisérem, o kterém se ví, že je velmi precizní?
U filmů jako Pán prstenů jste malou součástí obrovského stroje, který je třeba pro vznik podobného díla. To dává skvělý vhled do vysoké úrovně, která se věnuje všem detailům na té nejvyšší úrovni. A také že velcí režiséři jsou schopni uchopit jak nejmenší okamžik, tak i si získat odstup a vidět, kam směřuje celý příběh. Bylo to úžasné jen to být společně s nimi v jedné místnosti.

Lidovky.cz: Nahráváte pro label Erased Tapes. V současné době, kdy je vše digitální, on-line, jaká je výhoda spolupráce s nahrávacími společnosti obecně a Erased Tapes zvláště?
To, že mám mezi přáteli Roberta Rathse, šéfa Erased Tapes, mi poskytuje nejen podporu a zkušenosti z toho, jak vytvořit skvělé nahrávky, ale partnera pro plodné diskuse. A je to skvělá společnost, jsem velmi rád součástí „rodiny“ Erased Tapes.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!