130 let
Tak vypadali Leningrad Cowboys v roce 2005, když navštívili Český Brod.

Tak vypadali Leningrad Cowboys v roce 2005, když navštívili Český Brod. | foto: archiv LN - Hynek Glos

Leningrad Cowboys se v prosinci vrátí do Prahy

Kultura
  •   18:15
PRAHA - Extravagantní finská skupina Leningrad Cowboys se vrací se svou barevnou show a kombinací rokenrolu z poloviny minulého století a punku do Prahy.

Skupina, jejíž členové nosí typické černé brýle, originální špičaté účesy a zašpičatělé boty, zahraje 10. prosince v Kulturním centru Vltavská.

Kapela je na českých pódiích častým hostem; poprvé zde "leningradští kovbojové" vystoupili v roce 2000 v pražském Divadle Archa. Zatím poslední velký koncert v Česku uspořádala bizarní skupina před rokem, když její show v mexickém stylu s názvem Patria O Muerte pobavila návštěvníky hudebního festivalu Sázavafest v Kácově na Kutnohorsku. Před čtyřmi lety Leningrad Cowboys představili v pražském Roxy písničky ze svého alba Zombie's Paradise, rok předtím vystoupili společně s ruským armádním souborem Alexandrovci v pražské Sazka Areně (dnes O2 areně) na speciálním narozeninovém galavečeru Sazky.

zdroj: www.youtube.com

Členové kapely, kteří mimo jiné tvrdí, že "vědci prokázali takzvaný Leningrad Cowboys efekt na lidský mozek, návštěvníci jejich koncertu prý dostávají žízeň a zvyšuje se u nich sexuální aktivita", odehráli v roce 2005 úspěšné představení v rámci open air festivalu Rock for People v Českém Brodě na Kolínsku.

Leningrad Cowboys mají na kontě již více než desítku alb, poslední s názvem Buena Vodka Social Club vydali letos. Tři filmy, které jim získaly příznivce po celém světě, s nimi natočil finský režisér Aki Kaurismäki. "Na každém představení se přesně deset minut a sedmadvacet vteřin po začátku dav zblázní. Muži si sundávají trička a dívky začnou házet kalhotky na kapelu," tvrdili svého času Leningrad Cowboys na svých internetových stránkách.

Autor: ČTK