Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

‚Přirozená smrt mi přinese utrpení‘. Populární zpěvačka Françoise Hardyová žádá o eutanazii

Kultura

  12:00
PAŘÍŽ - Populární popová diva šedesátých let Françoise Hardyová se u francouzských orgánů snaží vyprosit povolení k asistované sebevraždě. V rozhovoru s francouzským magazínem Femme Acutelle přiznala, že jí pokročilá rakovina a její léčba působí nesnesitelné bolesti.

Françoise Hardyová foto: Flickr.com

Eutanazie, jak se usmrcení na žádost říká, není ve Francii legální. V rozhovoru, který kvůli pokročilému stádiu rakoviny proběhl přes email, Françoise Hardyová tvrdí, že je to její poslední naděje na důstojný odchod. 

Francouzská zpěvačka Françoise Hardyová v roce 2012.
Francoise Hardyová během natáčení filmu Gran Prix (1966).

Zpěvačka nemožnost eutanázie kritizovala již v květnu, kdy kvůli tomu nazvala Francii „nehumánní zemí“. Hardyové byla na začátku nového tisíciletí diagnostikována rakovina mízních uzlin, se kterou bojovala. V roce 2018 ji pak lékaři našli zhoubný nádor v uchu.

Françoise Hardyová se proslavila během šedesátých let jako zástupkyně takzvaného hnutí yé-yé, umělecké směru inspirovaného britským rokenrolem. Mezi další prominentní zástupce patřili například Serge Gainsbourg nebo Sylvie Vartanová. 

Repertoár Hardyové tvořily převážně teskné balady ve francouzštině (zpívala ale i italsky a anglicky), písně ne nepodobné šansonům. Vydala více než třicet desek, poslední nazvanou Personne d’autre v roce 2018. Zahrála si i v několika filmech. Počátkem roku 2021 oznámila, že kvůli nemoci již nikdy nebude zpívat.