Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Rockové kapely vyrážejí na podzimní turné, často ve dvou

Kultura

  18:05
Tuzemské rockové kapely se svými hosty se v těchto dnech chystají vyrazit na podzimní turné. Na sérii koncertů většinou propagují nová alba. Spojením někdy žánrově rozdílných skupin se snaží na vystoupení nalákat fanoušky a nabídnout pestrý hudební program. V pražském Fóru Karlín dnes v rámci turné s názvem Gajdy & Dudy Tour vystoupí kapela Horkýže Slíže s česko-americkou punkrockovou skupinou Pipes and Pints. Na společné turné se chystají také Support Lesbiens s finskými Waltari.

Kapela Support Lesbiens foto: Supportlesbiens.cz

Tuzemské rockové kapely se svými hosty se v těchto dnech chystají vyrazit na podzimní turné. Na sérii koncertů většinou propagují nová alba. Spojením někdy žánrově rozdílných skupin se snaží na vystoupení nalákat fanoušky a nabídnout pestrý hudební program. V pražském Fóru Karlín dnes například v rámci turné s názvem Gajdy & Dudy Tour vystoupí slovenská kapela Horkýže Slíže společně s česko-americkou punkrockovou skupinou Pipes and Pints.

„Fanouškům se možná naše spojení vzhledem ke stylové odlišnosti zpočátku nemusí líbit, ale věřím, že do dopadne dobře. V tom spojení přiznávám trochu kalkul, ani jedna kapela nemáme novou desku a nechceme jet jenom obyčejné turné se starými písněmi,“ řekl ČTK dudák a vokalista Pipes & Pints Vojta Kalina.

Společné vystoupení bude poslední možností vidět naživo Horkýže Slíže před plánovanou půlroční pauzou. Také Pipes and Pints se po říjnových koncertech zavřou do studia, kde budou pracovat na novém albu. Obě skupiny si padly do noty natolik, že se rozhodly natočit společnou píseň Open Road, díky které se na pódiu ukážou obě kapely v jednu chvíli současně.

Nečekané spojení Support Lesbiens a finských Waltari nabídne jejich turné začínající 15. listopadu v Pardubicích. Na četné žádosti příznivců obou skupin a pro zájem pořadatelů z ostatních měst rozšířily kapely své společné podzimní turné o další zastávky. „Turné bereme jako podporu naší poslední desky Leave A Message. Nechtěli jsme klasické turné, připravili jsme tříhodinový hudební zážitek, vedle nás a Waltari vždy vystoupí lokální host,“ uvedl kytarista Hynek Toman.

Česko-slovenské turné Rybiček 48 a Konfliktu

Na turné vyjedou i další kapely. Například v listopadu a prosinci se uskuteční společné československé turné skupiny Rybičky 48 a slovenských Konflikt. Turné překračuje nejen státní hranice, ale i zdánlivě neslučitelný generační pohled na punk. „Když začínali Ine Kafe, pohrdali jsme jimi, tvrdili jsme, že punk nepatří do televize a povím vám, že po několika letech jsme všichni kamarádi a jsme naopak rádi, že takové kapely vznikají. Přes média totiž mladí lidé poznávají styl punku a potom se třeba dostanou ke starým kapelám, jako jsme my,“ podotkl zpěvák Konfliktu Robert Jurányi Skupině Harlej vychází po třech letech album Na prodej, které pokřtí na všech zastávkách podzimního Na prodej Tour 2014 po českých a moravských městech.

Na turné skupinu Harlej doprovodí jako hosté punkoví Jaksi Taksi. Nové album s názvem Zbytečnákapela.cz pokřtí na všech 27 zastávkách svého Bandzone.cz Tour 2014 skupina Totální nasazení. Na většině koncertů doprovodí Totální nasazení v roli předkapely pražští Covers for Lovers.

Autor: