Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Začíná výstava Sluneční králové. V Národním muzeu bude k vidění na 300 předmětů starých i 5000 let

Český egyptolog Miroslav Bárta u jednoho z vystavených artefaktů. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Na výstavě Sluneční králové budou moci návštěvníci Národního muzea spatřit téměř 300 historických předmětů ze starověkého Egypta starých až 5000 let. Výstava se veřejnosti otevře v pondělí, potrvá do 7. února a mimo jiné představí i nejvýznamnější objevy českých vědců v egyptské lokalitě Abúsír. Jak řekli novinářům představitelé muzea a egyptského státu, Egypt ještě nikdy do zahraničí nezapůjčil takové množství významných artefaktů a výstava patří mezi nejvýznamnější v historii muzea.
  13:00aktualizováno  17:42

Expozice se zaměří na období egyptské říše, kdy v lokalitě Abúsír vznikaly velké pyramidové komplexy. Název výstavy odkazuje na panovníky páté dynastie starověkého Egypta, kteří uznávali jako hlavní božstvo slunečního boha Rea a z nichž čtyři si svoje pyramidové hrobky postavili právě v Abúsíru.

Do Národního muzea dorazily vzácné archeologické nálezy z Egypta. Výstava Sluneční králové začne za dva týdny

Většina artefaktů pochází z egyptského muzea v Káhiře, které exponáty zapůjčuje velmi sporadicky. Čím si Česko vysloužilo tuto výsadu? „Česko je již od 60. let velmi stabilní partner mého ministerstva, posledních šest let to mohu potvrdit osobně. Tato výstava je toho důkazem. Jsem velmi rád, posíláme první takto velkou egyptskou výstavu do České republiky, řekl egyptský ministr pro památky a cestovní ruch a také egyptolog Chálid Anani.

Podle něj jde o 90 artefaktů, které se podařilo odkrýt během společného dlouholetého bádání českých a egyptských týmů. „Vystavované předměty jsou mnohem více než jen pouhé kameny, poodhalují nám základy velké civilizace,“ doplnil Ananí. Další artefakty jsou zapůjčeny ze světových muzeí.

Egyptský ministr turismu a památek a egyptolog Khaled El-Enany.
„Je to bez přehánění jedna z nejvýznamnějších výstav, které Národní muzeum za...

„Je to bez přehánění jedna z nejvýznamnějších výstav, které Národní muzeum za dobu své existence uspořádalo,“ řekl ředitel muzea Michal Lukeš. Dodal, že návštěvníci se budou moci na vlastní oči přesvědčit o tom, jak významná byla práce českých egyptologů za poslední desítky let.

„Mistrovským dílem je socha krále Raneferefa, tu miluji,“ doplnil ministr Chálid Anani, který je sám archeologem.

Přípravy podle ředitele zkomplikovala pandemie koronaviru a fakt, že se ji i přesto podařilo zorganizovat, označil za zázračné. Ředitelův náměstek Michal Stehlík dodal, že přepravu předmětů, která normálně trvá půl roku či rok, stihli organizátoři výstavy za několik týdnů.

„Výstava ukazuje, že jste silnější než epidemie covidu-19,“ řekl ministr Chálid Anani. Rovněž připomněl šedesát let trvající úspěšnou spolupráci mezi Egyptem a Českou republikou v oblasti egyptologie. Výstava je podle něj výborně připravená a jedná se o jednu z největších expozicí o nejstarším období Egypta, které kdy byly uspořádány. 

Výstava Sluneční králové: Nejvýznamnější objevy českých egyptologů

„Řada z artefaktů opouští hranice Egypta úplně poprvé a některé z nich i naposled,“ doplnil. Ředitel českých archeologických výzkumů v Egyptě Miroslav Bárta řekl, že se v mnoha ohledech jedná o výjimečnou akci, například je to největší expozice zaměřená na historii konkrétní lokality.

V celosvětovém měřítku jde o jednu z vůbec největších výstav se zaměřením na staré království, tedy éru lidí, kteří kdysi postavili slavné pyramidy. „Co se týče podobných výstav, minulý čtvrtek se do Egypta vrátilo 166 artefaktů z doby faraona Tutanchamona, které procestovaly Los Angeles, Paříž a Londýn. Nyní ještě pořádáme výstavu Poklady zatopených měst (Sunken cities treasures). Jde o starožitnosti převážně z Alexandrie, ale obecně z celé oblasti Středozemního moře. Těchto 193 kousků teď míří do Ameriky,“ sdělil Anani.  Výstava je také doplněna o grafiku a audiovizuální komponenty.

Výstava se zabývá archeologickou prací, egyptskými panovníky páté dynastie a nálezy v lokalitě Abúsír. Historické artefakty jsou doplněny multimediálními prvky i architektonickým řešením interiérů. Mezi nejvýznamnější vystavené předměty patří podle muzea bazaltová socha krále Raneferefa nebo soubor soch princezny Šeretnebej a písaře Nefera. Celková pojistná hodnota artefaktů je podle muzea miliarda korun a jejich hmotnost činí přes deset tun. Součástí akce bude doprovodný program, například přednášky egyptologů, filmy, akce pro děti nebo egyptologická noc v muzeu.

VIDEO: ‚Zachránili jsme posádku i jednorožce.‘ Pohotová střelba odehnala žraloka od členů pobřežní stráže

Česká egyptologie má výbornou pověst, na čemž mají zásluhu především vědci z egyptologického ústavu pražské filozofické fakulty, kteří dosáhli řady jedinečných objevů. V lokalitě Abúsír působí čeští egyptologové od přelomu 50. a 60. let a stáli za řadou významných nálezů. Kurátor letošní výstavy Pavel Onderka řekl, že první výstava o starověkém Egyptu se v českých zemích konala v roce 1817.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.