Čokoládový dort bez cukru a mouky
Korpus
- 165 g 81 % čokolády
- 145 g másla
- 4 vejce
- 165 g zakysané smetany
- vanilkový lusk
- 15 g prášku do pečiva
Krém
- 100g 81 % čokolády
- 400 g mascarpone
- 200 g cream fresh
- 100 g 30% smetany
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, troubu předehřejeme na 180C. Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni, vyšleháme bílky, opatrně do nich vmícháme žloutky a zakysanou smetanu, nakonec přidáme čokoládu s máslem. Stěrkou vložíme mandlovou mouku, vanilku a prášek do pečiva. Hotové těsto vlijeme do formy a pečeme na 180 stupňů 40min.
Ingredience na krém vyšleháme dohromady a nakonec přimícháme rozpuštěnou čokoládu. Korpus prořízneme, protřeme půlkou krému, do kterého jsme zamíchali hrst borůvek. Zbytkem krému potřeme vršek dortu, nazdobíme lesním ovocem a necháme vychladnout v lednici.