• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Nakupování v supermarketu.

Nakupování v supermarketu. | foto: Stanislav Honzík , Lidové noviny

ZVĚŘINA: Jsme to, co jíme?

Názory
  •   6:59
Zdražení potravin se zřejmě nevyhneme. I kdyby řetězce momentálně tlačící na zemědělce uspěly a výrobci své vzrůstající náklady nějak absorbovali.

Splní-li premiér svůj záměr a prosadí zvýšení dolní sazby DPH, nikdo cenovému růstu potravin nezabrání.

Zemědělci nejsou sami, kdo se cítí řetězci diskriminováni, například pekaři mají podobný problém, vinou růstu cen energie.
Od devadesátých let tuzemské ceny potravin nijak závratně nerostly, spíš kopírovaly inflaci.

Čtěte více

I dnes je v přepočtu k výdělkům cena většiny potravin srovnatelná s tou před dvaceti lety. Řetězce ovládající majoritu trhu však opakují mantru, že Češi jsou extrémně citliví na cenu a kvalita je pro ně druhořadá.

Jestli je to pravda, uvidíme vbrzku, některý z obchodníků se může inspirovat zájmem o tuzemské potraviny a kvalitu obecně (třeba bio), který ukazuje nečekaně velký úspěch "farmářských" trhů třeba v Praze.

Ačkoli je to jev objemově nevýznamný a možná lokální, stovkám tisíců obyvatel větších měst snad stojí za to zkusit nabízet kvalitu a nikoli hlavně objem. Radost by z toho měli i obezitologové.

Autor: Martin Zvěřina
Témata: jídlo, Praha
  • Vybrali jsme pro Vás